80 jaar vrijheid in Limburg
Over het boek
Zuid-Limburg is het eerste stukje Nederland dat door de geallieerden werd bevrijd. Vorig jaar was dit 80 jaar geleden. Rosalie Sprooten is nu 86 jaar, maar herinnert zich ook nu nog zeer gedetailleerd een aantal gebeurtenissen als de dag van gisteren.
Als 5-jarig kind is Rosalie Sprooten getuige van de arrestatie van de kapelaan in haar geboorteplaats Epen. Hij wordt opgepakt door de Duitsers vanwege zijn rol bij het verzet. In het boek Bericht aan Hare Majesteit doet ze verslag van de aanleiding en toedracht van de gebeurtenissen.
Kapelaan Houben overleefde de oorlog niet. Nu, tachtig jaar na de bevrijding, is deze herziene heruitgave van het boek nog altijd een getuigenis van het lang miskende Limburgse verzet.
Rosalie Sprooten
Rosalie Sprooten (1938) is schrijver van romans, historische documentaires en poëzie. Bericht aan Hare Majesteit verscheen oorspronkelijk in 1991 en werd vertaald in het Duits en Spaans.
Bibliotheken
Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het is des te belangrijker dat verhalen worden doorgeven aan de huidige en nieuwe generatie. De bibliotheek is bij uitstek de plek om dit soort verhalen te waarborgen.

Aan de hand van een zorgvuldige reconstructie beschrijft Rosalie Sprooten hoe een dag in juli 1944 haar duidelijk maakte dat er ook in Limburg vormen van verzet waren tegen de Duitse bezetters.
Een nieuwe druk van het boek Bericht aan Hare Majesteit is vanaf 1 mei beschikbaar en te bestellen via onderstaande button.
ISBN 978-90-833297-1-0
Aan de hand van het boek is er met medewerking van auteur Rosalie Sprooten een korte film gemaakt over Bericht aan Hare Majesteit.
De filmposter kan je hier downloaden en ophangen in jouw bibliotheek.

Naast het boek en een korte film is er ook een podcast gemaakt. In deze podcast vertelt Rosalie Sprooten hoe ze het boek geschreven heeft en hoe de verhalen tot stand gekomen zijn.