21
mei
2024
dinsdag 21 mei 2024 / 9:30 tot 16:30 , Mariënhof, Amersfoort

Programmeren voor de bieb:
Landelijke netwerk- en inspiratiedag voor programmamakers

Ben jij een programmeur, programmamaker of community librarian? Of hou je je op een andere manier met programmering voor volwassenen bezig en wil je graag geïnspireerd worden en ervaringen uitwisselen met programmeurs van andere bibliotheken?

Kom dan op dinsdag 21 mei naar het SPN event Programmeren voor de bieb: de landelijke netwerk- en inspiratiedag voor programmeurs van alle bibliotheken in Nederland. Het wordt een dag vol met inspirerende sprekers, best practices, workshops en volop kans om te netwerken.

Programma

Dagvoorzitter Wendelien Wouters zal het programma sturen voor een boeiende dag.

Verwacht een inspirerende opening met keynote sprekers Teun Gautier en Floor Ziegler, auteurs van ‘Een wereld van gemeenschappen’. Recent in de Volkskrant, benadrukken zij de waarde van vrijwilligerswerk. Meer dan zes miljoen Nederlanders doen wekelijks ten minste vier uur vrijwilligerswerk. Toch lopen veel initiatieven vast door regelgeving. Zij geloven dat het anders en beter kan.

Woordkunstenaar Lev Avitan zorgt voor een verrassend intermezzo. Lev Avitan is een veelzijdige kunstenaar: filosoof, spoken word-artiest en theatermaker, en het liefst allemaal tegelijk. Zijn werk biedt kritische reflecties op de maatschappij en een intieme verkenning van zijn eigen plaats in de wereld.

Het hart van het programma bestaat uit twee rondes met gevarieerde deelsessies.
Uit de volgende zes deelsessies kun je er twee kiezen:

 • Het vurige gesprek:
  Hoe je natuurlijk kunt smalltalken ervaar je in de workshop Smalltalk Survival met Iris Posthouwer, een expert in het vergemakkelijken van ongemakkelijke gesprekken. Leer hoe je soepeler begint, zinvoller praat en beleefd afsluit zonder dat anderen zich afgewezen voelen. Iris Posthouwer is een trainer, spreker en auteur die zich richt op het vereenvoudigen van lastige gesprekken. Haar boeken, waaronder ‘Smalltalk Survival’ en ‘Iets met grenzen stellen’, bieden praktische gidsen voor vlotte interacties.
 • Meer doen met minder:
  Ontdek hoe je effectief programmeert met beperkte tijd en budget tijdens een panelgesprek met ervaren programmamakers. Krijg praktische tips en handvatten om impact te maken in jouw bibliotheek, zelfs met beperkte middelen.
 • De kracht van contact:
  Wat is de impact van een ontmoeting?  Strategos ondersteunt culturele en maatschappelijke organisaties bij het in beeld brengen van hun maatschappelijke meerwaarde. Wat is dan impactgericht programmeren? Wat zijn de succesfactoren bij het programmeren en hoe kun je dit realiseren? In deze deelsessie zal Koos Warnaar laten zien hoe je de impact van je programmering concreet kunt maken.
 • Mini-plekberaad:
  Zoals Teun en Floor al zeiden: “De bieb als plek voor alle burgers!” In deze deelsessie ontdek je de kracht van Plekberaden, waarin The Turn Club je meeneemt door een boeiende ervaring. Plekberaden bieden inwoners een veilige omgeving om burgerschapsvaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. Leer hoe de bibliotheek een centrale rol kan spelen in dit proces.
 • Deep Democracy:
  Neutraliteit? Nee! Pluriformiteit! Sara Huang geeft een kennismakingsworkshop ‘Niet Gevoerd Gesprek’ uit The Lewis Methode van Deep Democracy.
 • Social Design:
  Social designers passen ontwerpprincipes en creatieve methoden toe om sociale problemen aan te pakken en positieve verandering te stimuleren. De bibliotheek is als een third place waar een enorm verscheidenheid aan mensen bij elkaar komen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In deze social design workshop gaan we met Mats Horbach van Studio Ligtenberg aan de slag met onze wisdom of the crowd methode om de waarde te erkennen van ieder individu in je doelgroep en de collectieve kennis van de groep in te kunnen zetten in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn van Zomaargasten sluiten de dag af met verve. Schuif aan in de 100% BN’er-vrije talkshowstudio van Oscar Kocken & Patrick Nederkoorn. Alles aan deze show is een verrassing, misschien valt er wat te lachen, misschien stroomt er een traantje, wie weet leren we wel iets. Zelfs de presentatoren hebben geen idee wie de geïnterviewde is, maar één ding is wél zeker: het is absoluut niet zomaar iemand.

En natuurlijk eindigen we met een gezellige borrel om alle ontmoetingen te bespreken.

Praktische informatie

Deelname aan dit evenement is € 38,- p.p.

Het event vindt plaats in het Mariënhof te Amersfoort, een voormalig klooster in hartje Amersfoort.

Aanmelden

Dit evenement is dé gelegenheid om andere programmamakers en inspirerende sprekers te ontmoeten.
Ben jij klaar om nieuwe inspiratie op te doen en wil je kennis maken met nieuwe denkwijzen? 

Meld je dan hier aan!

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Mariënhof, Amersfoort