02 december 2019

Weet hoe belangrijk je bent!

Dagvoorzitter van de Cubiss Kennisdag (0-23 jaar) 2019 was Aldith Hunkar. Zij leidde de studiedag in goede banen, kondigde - op haar eigen(zinnige) manier - de plenaire sprekers aan en voerde gesprekken met de zaal.

Ik wilde zeekapitein worden

“Toen ik een klein meisje was, wilde ik zeekapitein worden. Helaas bleek al snel dat ik zeeziek word, dus ik moest mijn toekomstvisie wat aanpassen”, vertelt Aldith lachend. “Gelukkig werd mij daarna rap duidelijk dat ik iets met journalistiek wilde. Als we met de familie of met school een dagje uit gingen, schreef ik daar altijd een verslagje over. In die tijd had ik nog geen camera, dus ik maakte er een mooie tekening bij. Dat zat er al heel vroeg in. En ik heb er inderdaad mijn werk van gemaakt. Ondertussen ben ik al 12 jaar dagvoorzitter, in die hoedanigheid kom ik op allerlei plekken en spreek ik heel veel mensen. Ook in dit werk kan ik mijn journalistieke kwaliteiten optimaal kwijt."

Laat kinderen zelf bepalen wat ze willen worden.

 

Een zaal vol betrokken mensen die onderling lol hebben

"Voor mij zijn dagen als de Cubiss Kennisdag heel fijn. Het was een volle zaal in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Een zaal vol heel enthousiaste en betrokken mensen die onderling lol hebben, eager waren om nieuwe kennis op te doen én zich op een enthousiaste manier in het gesprek mengen. Dat zie ik ook wel eens anders. Het was een vrolijke dag die ook over inhoud ging; dat vind ik zelf altijd een hele mooie combinatie.”

Tips van Aldith Hunkar

Cubiss Kennisdag 2019 Boyd Smith Photo-8555.jpg1. Schaf gender-onderscheid in opvoeding en educatie af

“In een reactie op de column van Aleid Truijens kwam er een vraag uit de zaal: of het nou ontzettend duidelijk was dat jongens bepaalde dingen sneller leren dan meisjes. Ik denk dat het tijd is om van dat idee af te stappen. Uit allerlei projecten en onderzoeken (in andere landen) blijkt al dat er totaal geen verschil is tussen wat jongens makkelijker leren dan meisjes of andersom, als je het hele gender-onderscheid schrapt in opvoeding en educatie. In de geest van het thema ‘Als ik later groot ben’: laat kinderen zelf bepalen wat ze willen worden.”

2. Blijf positief

“De bibliotheeksector heeft een enorme omslag moeten maken de laatste jaren, om aansluiting te houden bij de nieuwe digitale tijd. Dat is voor veel mensen best ingrijpend geweest. Medewerkers zijn hun baan kwijtgeraakt, of zijn met hangen en wurgen het digitale tijdperk in gesleurd. Dat was absoluut niet de tendens in de zaal. Ondanks alle moeilijke kwesties waar de sector mee te maken heeft, trof ik op de Cubiss Kennisdag een zaal vol bereidwillige en enthousiaste mensen. Hou die positiviteit vast!”

3. Ga zo door!

“Ik zie mensen - met hart en ziel en weinig middelen – zó hard werken. Je kunt als onderwijs- of bibliotheekprofessional niet ‘gewoon een paar jaar lekker je werk doen’, want het moet steeds weer anders. Ik denk dat dat best wel zwaar is, omdat een groot deel van de opvoeding toch binnen de kaders van school plaatsvindt. Daar is veel te weinig waardering voor. Daarom zou ik tot slot iedereen op het hart willen drukken: weet hoe belangrijk je bent en hou vol!”

Impressie

Voor een indruk van de kennisdag van 12 november jl., bekijk hier de presentaties en foto's. 

Hou onze socials in de gaten. De komende weken delen we via Twitter, LinkedIn en Facebook nog meer verdiepende interviews met tips van sprekers!

 

Foto's: © Boyd Brian Smith