Datum

Terugblik: juni, de maand van de Artificiële Intelligentie

De tijd vliegt. Afgelopen maand stond in het teken van Artificiële Intelligentie (AI) en dan vooral een kennismaking met AI. Kennismaken met AI is onderdeel van het programma Digitaal Burgerschap van de KB. Iedereen krijgt in hoog tempo te maken met de verschillende toepassingen van AI, denk maar aan ChatGPT. Hoe gaan we daarmee om en kan de bibliotheek hierop inspelen in de programmering?  Het programma Digitaal Burgerschap ondersteunt bibliotheken om hun rol in dit landschap te verstevigen en uit te breiden. 

We hebben in de padlet Juni, AI-maand gedurende de hele maand dagelijks verschillende berichten gedeeld over AI. We zijn begonnen met de basis. Wat is AI en wat zijn algoritmen? Op de dinsdagen kwam er een dilemma aan bod via ons Instagramkanaal, bijvoorbeeld of je liever met een chatbot praat dan met een mens. De tweede week stond in het teken van voorbeelden, hoe je nep van echt kan onderscheiden en hoe je als bibliotheek een programma kan opzetten over AI. De weken daarop zijn we telkens een stuk dieper ingegaan op de gevaren en mogelijkheden. We hebben aandacht besteed aan de keerzijden van AI en de EU AI regelgeving die op komst is. We hopen dat het jullie heeft geïnspireerd. Mocht je het hebben gemist of de padlet willen terugkijken, dat kan! 

Tijdens de AI-maand zijn er vier webinars georganiseerd. In het eerste webinar Met Elske Heeren gingen de deelnemers aan de slag met onder andere ChatGPT en het maken van een eigen handboekje. 

In het tweede webinar vertelde Erdinç Saçan over alle toepassingen die er nu zijn en hoe snel de ontwikkelingen gaan. "We zitten op een trein die al is vertrokken. Alle AI-toepassingen die we nu zien zijn hulpmiddelen, net als een timmerman en zijn hamer. Het is wel belangrijk om steeds goed en kritisch te blijven nadenken."

Het derde webinar met Karolina La Fors ging over hoe kinderen kijken naar technologie en robots. "Kinderen associëren AI vaak met merken zoals Google, Netflix, fitbit en Playstation. Over de ontwikkelingen van AI kunnen we net zoveel leren van kinderen als van volwassenen."

En in het laatste webinar met sprekers Leontine van Melle, Jeroen de Boer, Erik Boekesteijn, ging het over hoe AI nu al wordt toegepast in bibliotheken in de vorm van spraaktechnologie, zoekrobots en gepersonaliseerde aanbevelingen. "Het is belangrijk om binnen de bibliotheek te (gaan) experimenten met diverse toepassingen zoals spraakgestuurd zoeken, ChatGPT of een robot. Pas dan kunnen we ook beter beoordelen hoe we als sector de ontwikkelingen kunnen duiden, ook richting bezoekers."

De webinars zijn niet terug te kijken, maar achtergrond informatie is wel te vinden in de padlet

Tot slot: De ontwikkelingen rondom AI stoppen niet nu juni voorbij is. We blijven de ontwikkelingen volgen en houden jullie op de hoogte. Mocht je specifieke vragen hebben dan laat het ons weten

Naar overzicht Actueel en Blogs >>