Datum

Taal leren - Broodje Aap & Linke Soep

Broodje Aap & Linke Soep: klinkt leuk, maar wat is het precies? Broodje Aap & Linke Soep is een interculturele lunch- en cateringservice. Nieuwkomers [1] bereiden in de Tilburgse Boomstraat lunchgerechten voor bedrijven en particulieren. Geen simpele broodjes kaas, maar spannende gerechten uit Afrika, Azië, Europa en het Midden-Oosten staan op de kaart. 

Fotografie Karla Hoffman

Fotografie Karla Hoffman

Programma-onderdelen

Smakelijke gerechten zijn niet de enige opbrengst: als de nieuwkomers samenkomen om te koken, werken ze ook aan hun werknemersvaardigheden en hun Nederlandse taalvaardigheid. Ook worden toekomstplannen gemaakt voor werk en/of opleiding en worden ze begeleid in het verwezenlijken van die plannen. Broodje Aap & Linke Soep biedt drie verschillende programma’s: het participatieprogramma, de horecatraining en een traject speciaal voor alfabetiseerders. De horecatraining is het ‘hoogst haalbare’ en volgt vaak op (één van de) andere twee trajecten. Bij deze training is het dan ook de bedoeling dat de deelnemers uiteindelijk doorstromen naar werk. Eén van de deelnemers, een Irakese dame, heeft de horeca-training gevolgd en werkt nu bij Broodje Aap & Linkse Soep als vrijwilliger. De ambitie is om haar tot betaalde kracht te maken. 

Koken en taalontwikkeling

Zoals vermeld is koken niet het enige wat de groepen doen. Voorafgaand aan het koken en tijdens het koken wordt geoefend met werknemersvaardigheden en taal. Het taalaanbod wordt begeleid door vrijwilligers [2] en door Rian van Pelt (geïnterviewde voor dit stuk, NT2-docent en initiatiefnemer van Broodje Aap & Linke Soep). Belangrijke voorwaarde is dat alleen in het Nederlands gesproken wordt. De les is niet schools, maar wordt juist op een contextrijke, praktische manier ingericht. Bijvoorbeeld door met de groep over een specifiek thema, zoals ‘winter’ te praten, door met elkaar een taalspelletje te doen of de krant te lezen. Als de ‘taalles’ voorbij is, gaan de deelnemers de aanschuiflunch bereiden. Ze doen dat in duo’s (met een vrijwilliger – die ook weer Nederlands met ze spreekt) en beginnen met het maken van een lijstje van wat zoal bereid moet worden. 

“Benader nieuwkomers positief, wees geduldig en stel je open. Een communicatief misverstand ontstaat snel en is en door de taalbarrière lastig recht te zetten. Luister dus goed naar de ander!” 

 

Een Tilburgs begrip

Inmiddels zijn er bij Broodje Aap & Linkse Soep mensen van twintig verschillende nationaliteiten aan het werk (geweest); van Japans tot Syrisch, van Russisch tot Spaans en van Pools tot Eritrees. Broodje Aap & Linke Soep is inmiddels zo’n begrip in Tilburg, dat werving van nieuwkomers niet meer nodig is. De nieuwkomers melden zichzelf, komen met iemand mee of komen binnen via de gemeente.  

Broodje Aap & Linkse Soep probeert de drempel voor nieuwe deelnemers zo laag mogelijk te houden. Nieuwkomers die voor het eerst komen kijken, komen altijd als er andere nieuwkomers aan het werk zijn. Dit maakt het minder spannend. 

Toekomstplannen

Momenteel is Rian in gesprek met de gemeente en met Stichting Werkvloer om in 2021 (als de nieuwe inburgeringswet van start gaat) inburgeringsles aan te kunnen bieden. Dit past mooi in de nieuwe doelen van de inburgeringswet: inburgeraars snel aan het werk helpen zodat ze de taal ook op de werkvloer kunnen oefenen. 

Tip van Rian voor iedereen die met mensen werkt die de taal minder goed machtig zijn: “Benader deze mensen positief, wees geduldig en stel je open. Een communicatief misverstand ontstaat snel en is en door de taalbarrière lastig recht te zetten. Luister dus goed naar de ander!” 

Voetnoot

  1. Nieuwkomers is in dit geval een breed begrip. Het gaat niet alleen om mensen die nog maar kort in Nederland zijn, maar ook om mensen die al wat langer in Nederland wonen. Ook ‘autochtone’ Nederlanders sluiten soms aan.
  2. Alle vrijwilligers hebben een training tot taalcoach gevolgd.

De mooie voorbeelden in deze reeks worden over een aantal maanden gebundeld in een boekje samen met de portretten ‘Nieuw in Brabant’. Ken je ook een activiteit die we echt uit moeten lichten? Neem contact op met Nieke Geschiere via n.geschiere@cubiss.nl.  

Terug naar overzicht >>

Naar overzicht Actueel en Blogs >>