Datum

Pubers aan de kook

Al een aantal jaar wordt er in de wijk Brabantpark in Breda enthousiast gekookt door jongeren. Onder begeleiding van jongerenwerker Norbert Kalker van Surplus komen de buurtkoks in groepjes bij elkaar. De jongeren leren er hoe lekker gezond eten is, hoe je kunt spelen met ingrediënten en hoe leuk het is om dat samen te doen. Dit jaar kregen de kookclubs een nieuwe uitdaging: een kookboek maken. Samen met foodblogger Anne de Graaf gingen ze aan de slag.

Koken; met taal als extra ingrediënt

Twintig jongeren deden mee aan het project. In hun vrije tijd hebben zij: inspiratie opgedaan uit kookboeken, een titel voor het boek bedacht, bedacht welke recepten zij in het boek wilden hebben, de recepten opgeschreven, proefgekookt en foto's gemaakt. Goswin Konings, adviseur bij Cubiss vertelt: "We zijn erin geslaagd om jongeren in een buitenschoolse setting te verleiden om met taal aan de slag te gaan. Met een prachtig kookboek als resultaat!"
Deze aanpak is een voorbeeld van aansluiten bij een bestaande, succesvolle activiteit en daar een taalcomponent aan toevoegen. De jongeren gingen niet bewust met taal aan de slag; zij waren aan het koken, omdat ze dat zo leuk vinden. 

De betrokkenheid bij de jongeren én ouders was enorm

Door de corona-maatregelen hebben we helaas niet (zoals gepland) in een professionele keuken kunnen koken. De jongeren hebben de gerechten voor de uiteindelijke foto's thuis met hulp van hun ouders gemaakt. Een uitdaging, maar door de betrokkenheid van de jongeren zelf én hun ouders is het helemaal goedgekomen. Als kers op de taart is een filmpje gemaakt van het proces. Wie nieuwsgierig is naar het boek, kan het in de bibliotheek in Breda lenen!

Project taal en koken - blauwdruk

Het project is een samenwerking tussen Surplus jongerenwerk, Nieuwe Veste en het project Versterken taalvaardigheid. Ben je nieuwsgierig naar de opbouw van het programma, de aanpak en de lessen die we geleerd hebben? Bekijk de blauwdruk.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>

Downloads

Bestanden