05 juni 2018

Op taalexpeditie in de Week van de Alfabetisering

Wie durft?

wethouder Jan de Bruijn.jpg

Tijdens de week van de Alfabetisering (3 tot en met 9 september) wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Brabantse bibliotheken die tijdens deze week iets speciaals willen, kunnen de Taalexpeditie inzetten. Deze escaperoom is door Locks & Keys en Cubiss ontwikkeld. Bezoekers hebben 10 minuten om de code te kraken én krijgen op een speelse manier informatie over laaggeletterdheid aangeboden.

Let op! 

Het thema van de escaperoom is laaggeletterdheid en de puzzels hebben allemaal te maken met taal. De escaperoom is hierdoor minder geschikt voor laagtaalvaardigen.

De Taalexpeditie is ondertussen aan haar rondreis begonnen. Wethouder sociaal domein Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende heeft de Taalexpeditie getest en goed bevonden!
Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Wat regelt de bibliotheek?

  • De bibliotheek zorgt voor een plek waar de escaperoom van 2 x 2 x 2 meter kan staan, met stroomvoorziening. De bibliotheek is een prima locatie . Bij uitzondering kan de escaperoom ook in het gemeentehuis, bij het station of in een overdekt winkelcentrum geplaatst worden, zolang het maar binnen is. Kies voor een plek met veel aanloop, want het is op basis van open inloop. Bij een plek buiten de bibliotheek zorgt de bibliotheek voor toestemming en een contactpersoon.

  • Een medewerker van de bibliotheek of het Taalhuis die de bezoekers extra informatie kan geven over de lokale activiteiten en bijvoorbeeld ook vrijwilligers kan werven.

  • Contact met de lokale pers en informatie op de website.

Wat regelt Cubiss?

  • Cubiss zorgt voor de opbouw en bemanning op de dag zelf.

Kosten

De ontwikkeling van de escaperoom is bekostigd vanuit het provinciaal gesubsidieerd project Versterken taalvaardigheid. Brabantse bibliotheken betalen enkel een tegemoetkoming in de kosten voor de bemanning. Deze kosten bedragen € 250 per dag (exclusief BTW).

Interesse?

Neem contact op met Yvonne van Bijnen via y.vanbijnen@cubiss.nl. Geef hierbij aan welke dag jullie voorkeur heeft, zodat er een planning gemaakt kan worden. Als meerdere bibliotheken interesse hebben voor dezelfde dag, geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

*De Taalexpeditie is inmiddels helemaal volgeboekt.

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.