04 september 2019

De Taalexpeditie

De Taalexpeditie is een bijzondere manier om mensen bewust te maken van de problematiek van laaggeletterdheid. Op een speelse manier krijgt de deelnemer aan de Taalexpeditie te maken met de problematiek waar laaggeletterden elke dag mee worstelen. De Taalexpeditie bevat elementen die gebruikt worden in Escaperooms. Zo hebben deelnemers maximaal 10 minuten de tijd om de code te kraken. De Taalexpeditie bestaat uit spelelementen, maar de inhoud van de aangekaarte onderwerpen met betrekking tot laaggeletterdheid is heel serieus. Deze Taalexpeditie is ontwikkeld door Locks & Keys en Cubiss.  

Let op! De Taalexpeditie is minder geschikt voor laagtaalvaardigen. 

Boyd Brian.jpgWil je meer weten over de Taalexpeditie, wat je kunt verwachten, wat de bibliotheek regelt en wat Cubiss regelt, klik dan hier.

Investering

De ontwikkeling van de Taalexpeditie is gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant, vanuit het project Versterken taalvaardigheid. 

In 2018 heeft de Taalexpeditie al bij veel bibliotheken dienst gedaan. In 2019 kan elke Brabantse basisbibliotheek de Taalexpeditie opnieuw aanvragen. Brabantse bibliotheken betalen voor de eerste aanvraag een gereduceerd tarief van € 495 (exclusief BTW). 
Voor elke extra inzet van de Taalexpeditie wordt € 695 per dagdeel gerekend (exclusief BTW en km's; inclusief één begeleider).  Voor twee aaneengesloten dagdelen of andere wensen neem contact op met Maxim van Someren.  

Voor bibliotheken buiten Brabant kan de Taalexpeditie natuurlijk ook worden ingezet. Voor meer informatie en een prijsopgave neem contact op met Maxim van Someren

In de gemeente De Ronde Venen is een grote bewustwordingscampagne opgezet rondom laaggeletterdheid. Op diverse manieren wordt aandacht gevraagd voor dit thema. De campagne is ontwikkeld met een groot aantal partijen waaronder (natuurlijk) de Bibliotheek, maar ook de Welzijnsorganisatie, Kinderopvang, Woningbouw en de gemeente. Hoogtepunt van de campagne was woensdag 5 juni, tijdens de Jaarmarkt in Mijdrecht.
Onze taalexpeditie was erbij, in het gemeentehuis. Bekijk het korte filmpje

Ervaringen

Wie durft?

wethouder Jan de Bruijn.jpg

Tijdens de week van de Alfabetisering wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Brabantse bibliotheken die tijdens deze week in 2018 iets speciaals wilden, konden de Taalexpeditie inzetten. Bezoekers kregen 10 minuten om de code te kraken én op een speelse manier informatie over laaggeletterdheid aangeboden.

De Taalexpeditie is daarna aan haar rondreis door Brabant begonnen. Meerdere wethouders, waaronder wethouder sociaal domein Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende (zie foto), hebben de Taalexpeditie getest en goed bevonden!
Lees ook het artikel in het Eindhovens Dagblad.

 

Meer weten?
Neem contact op met: