02 juli 2020

Op een speelse manier in contact met je baby

Inspiratie voor bibliotheken

“Baby’s houden van boeken!” Dit roept het landelijke leesbevorderingsprogramma BoekStart al vele jaren. Mede daarom is het ook binnen bibliotheken allang bekend dat het heel goed is om voor te lezen aan baby’s. Niet altijd is dit besef bij ouders aanwezig. Maar baby’s kunnen veel meer dan je denkt. Het blijft dus belangrijk om ouders bewust te maken van het belang van voorlezen aan hun spruit door bijvoorbeeld het nodige repertoire. Want hoe doe je dat nou, voorlezen aan je baby?

De babyperiode is een periode die om speciale aandacht vraagt in het volgen en afstemmen op de (psychologische) behoefte van de baby. Maar wat is die behoefte dan? En op welke manier kunnen we ouders inspireren om deze behoefte te bevredigen? Een mooi voorbeeld is Bibliotheek Babel die al een tijd bezig zijn met het invullen en organiseren van bijeenkomsten met ouder-baby-activiteiten. Dat deed Bibliotheek Babel in samenwerking met Artisjok&Olijfje; een vat vol kennis over ontwikkelingspsychologie en creatieve ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Het resultaat is dat Babel inmiddels een mooi, divers en rijk baby aanbod heeft in een goedbezochte ‘Babybieb’.

Om andere bibliotheken te inspireren, hebben Babel, Artisjok&Olijfje en Cubiss in samenwerking gezorgd voor een online publicatie met daarin een concreet uitgewerkte babybieb-bijeenkomst én organisatorische en inhoudelijke tips om zelf een bijeenkomst te ontwikkelen, te organiseren en uit te voeren. Kortom, voldoende handvatten om het babylezen ofwel op de kaart te zetten ofwel een boost te geven.

Download hier de online publicatie!

Meer weten?
Neem contact op met: