26 augustus 2019

Mediawijsheid in het speciaal onderwijs

De doorgaande lijn mediawijsheid van Cubiss is uitgebreid. Bekijk hier de nieuwe doorgaande lijn over Mediawijsheid in het speciaal onderwijs. Een magazine vol informatie, tips en inspiratie rond mediawjisheid.

Beeld voorkant speciaal onderwijs magazine.jpg

Jonge kinderen pakken mediaontwikkelingen snel op. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd aan de slag te gaan met mediawijsheid. De ontwikkeling van mediabewustzijn, mediabegrip, media-attitude en mediagedrag is voor kinderen van groot belang. Zo kunnen ze meedoen met de huidige samenleving. Ouders, scholen, bibliotheken en andere professionals rondom deze doelgroep spelen hierin een cruciale rol.

Mediawijsheid is een belangrijk onderdeel van de opvoeding net als het leren lezen, rekenen en fietsen. Vandaar dat zowel op school als in de thuissituatie aandacht voor mediawijsheid noodzakelijk is. Echter, gaan de ontwikkeling soms zo snel dat leerkrachten en ouders het niet bij kunnen houden. De doorgaande lijn mediawijsheid is hiervoor ontwikkeld. 

Wanneer is een kind digitaal geletterd? Wat zijn tips voor een mediawijze opvoeding? Wat betekent mediawijsheid voor leerkrachten in het onderwijs?

Meer van dit soort vragen worden besproken in de doorgaande lijn mediawijsheid. Het doel van de doorgaande lijn mediawijsheid is om het mediabewustzijn en het mediavaardig zijn bij kinderen, leerkrachten en ouders te ontwikkelen. Hiervoor zijn kennis over media, kennis over de ontwikkeling van de leerling en kennis over inbedding van het aanbod mediawijsheid in het onderwijs noodzakelijk. Daarom zijn dit jaar de doorgaande lijnen in een nieuw jasje gestopt. Zo blijven de documenten een bron van informatie en inspiratie. 

Lees de publicatie Mediawijs in het speciaal onderwijs


Bekijk alle doorgaande lijnen.

Meer weten?
Neem contact op met: