Datum

Taalambassadeurs in het zonnetje: John Sariman

Cubiss is ontzettend blij met de Brabantse en Limburgse taalambassadeurs en zet ze deze zomer extra in het zonnetje. Gedurende de zomerweken publiceren we twee keer per week een portret van één van de Brabantse en Limburgse ambassadeurs. Vandaag maken we kennis met John Sariman.

John Sariman (53) uit Landgraaf had geen makkelijke jeugd, maar hij redde zich met toneelspel. “Ik speelde toneel met alles wat ik wel en wat ik niet kon. Zo kon ik jarenlang verbergen dat ik niet goed kon lezen en schrijven.” Tot hij er op zijn 43ste genoeg van had en aan de bel trok. Hij volgde een taalcursus, ging aan de slag als taalambassadeur en werd taalverliefd.

Op zesjarige leeftijd kwam John vanuit Suriname naar Nederland, als oudste in een gezin met zeven kinderen. Het was geen fijne gezinssituatie, vertelt hij. “Mijn vader was vaak afwezig, hij werkte veel. Als kind had ik veel angsten en op 17-jarige leeftijd had ik een enorm negatief zelfbeeld.” Op zijn achttiende kreeg hij via-via meer te horen over het leven van zijn vader en kreeg meer begrip voor de situatie. Goed lezen en schrijven had hij in zijn jonge jaren echter niet geleerd.

John probeerde op een andere manier indruk te maken op mensen. Met toneel, als stand-up comediant en door te zingen. “Ik ben een gangmaker, een smaakmaker. Je kunt mij zo op een podium zetten voor duizend mensen, dat maakt me niets uit.” Met zijn toneelspel kon hij goed verbergen dat hij amper kon lezen en schrijven. Daar had hij op 43-jarige leeftijd genoeg van. “Ik werkte op dat moment als pedagoog bij het Leger des Heils en wilde het niet langer verdoezelen, ik wilde vechten. Mijn motivatie was goed maar mijn tempo was laag. Ik had iets nodig.”

"Taal zorgt voor meer gelijkwaardigheid tussen mensen"

Bij het Arcus College volgde John een taalcursus en hij bleek door zijn enorme enthousiasme al snel geschikt als taalambassadeur. “Vroeger was ik jaloers op slimme mensen, dat wilde ik ook zijn. Door de cursus ben ik een stuk zekerder van mezelf geworden. Ik wil er wel komen maar je moet me de kans geven. Met een warmhartig gevoel. Het gaat nu zelfs zo ver dat ik taalverliefd ben geworden. Dat maakt dat ik het zo leuk vind om taalambassadeur te zijn.”

Als taalambassadeur praat John vaak over het aanbod aan taalcursussen. Samen met Ivette Sprooten van Cubiss adviseert hij ook banken of overheden die mensen aan de balie krijgen die niet goed kunnen lezen of schrijven. “Neem iemand even mee naar achteren, zeg dat je het hebt gezien en bied aan het formulier samen in te vullen. En vergeet vooral niet te benadrukken dat mensen het een volgende keer gewoon moeten aangeven, zodat je even apart kunt gaan zitten.”

Volgens John kan laaggeletterdheid heel zwaar zijn als het je belemmert. “Ik vind het ongelofelijk dat er in een land als Nederland anderhalf miljoen mensen zijn die niet goed kunnen lezen of schrijven. Het gaat om een half miljoen allochtone mensen en een miljoen Nederlanders! Taal is ontzettend belangrijk om mee te draaien in de maatschappij. Het zorgt voor meer gelijkwaardigheid tussen mensen.”

Alle taalambassadeurs uit deze serie zijn aangesloten bij onze samenwerkingspartners Stichting ABC of Arcus Taal.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Boyd Smith Photo

Naar overzicht Actueel en Blogs >>