Datum

Het zit wel goed met de kids

Op 14 april 2022 hebben zo'n 100 leerlingen van groep 8 meegedaan aan het online KidzCollege over nepvideo's.

Het online KidzCollege op 14 april over nepvideo's is heel goed ontvangen! Zo'n 100 leerlingen van groep 8 van drie dBos scholen in Maastricht hebben hieraan deelgenomen. Onder begeleiding van medewerkers van BISS hebben ze geleerd hoe nepvideo's gemaakt worden en gingen ze zelf aan de slag. Eerst teken je een kat, dan laat je een algoritme deze tekening bewerken met als resultaat een levensechte kat. Door de schets nog een beetje te bewerken, wordt het eindresultaat steeds echter en zo leer je steeds beter hoe dit algoritme werkt. Een mooi voorbeeld zie je op de foto.

Rarekat.png

Alle kinderen hebben een certificaat van deelname ontvangen!

Goed bevallen

Na afloop van het college vindt ruim 60% van de kinderen het geen goed idee je foto te uploaden in een app om jezelf ouder te laten maken, omdat je foto gebruikt kan worden om mensen te volgen, of 86% van de kinderen vindt dat je geen deepfakes mag maken van anderen zonder hun toestemming.  

Voorbeeld:
Eens of oneens: mag je een deep fake filmpje maken over iemand anders?
14% van de kinderen was het eens met deze stelling. Kijk maar op Internet: je vindt filmpjes van allerlei bekende mensen.
86% van de kinderen was het hiermee oneens en vindt dat die persoon daar zelf toestemming voor moet geven.

Reacties van docenten:

Het onderwerp is zeer actueel en heel goed voor deze doelgroep, omdat ze toch geneigd zijn om snel alles te geloven wat ze zien op hun telefoon.

Super leuke les die heel goed georganiseerd was, ook het digitale aspect met de break-outrooms en de snelheid van de prijswinnaars op het digibord zat heel knap in elkaar!

De kids vonden de gezichten herkennen best wel lastig en uitdagend. Super goed dus! De katten tekenen vonden ze hilarisch (en ik ook)!

Dankjewel dat we mochten deelnemen, het was een superleuke ervaring voor de kids.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>