Datum

Cubiss Bibliospel 

Op het Bibliotheekcongres 2019 verzorgt Cubiss de workshop "Kruip in de huid van de nieuwkomer" waarin het Cubiss Bibliospel centraal staat. Het Cubiss Bibliospel is een quiz die in de bibliotheek wordt gespeeld door teams van inburgeraars. Het doel van het spel is dat de deelnemers zich welkom voelen in de bibliotheek, maar vooral dat ze hun weg weten te vinden in de bibliotheek.

De deelnemers worden ontvangen in de bibliotheek en na een korte rondleiding start het spel. Deelnemers krijgen vragen die passen bij hun belevingswereld en waarop ze het antwoord moeten zoeken in de bibliotheek. Een voorbeeld van een vraag is: ‘Pak een studieboek of een cursusboek.’ Door deze oefeningen leren ze wat de bibliotheek zoal te bieden heeft, maar ook hoe ze dat kunnen vinden. Ze leren de catalogus gebruiken, vragen te stellen aan de bibliotheekmedewerker en ze zien welke verschillende afdelingen er zijn. Er is een spelelement toegevoegd om de vaart erin te houden. Teams kunnen punten winnen door slim en snel te zoeken. Uiteindelijk hebben de deelnemers een gezellige ochtend gehad én kunnen ze goed hun weg vinden in de bibliotheek. De vragen van het spel zijn afgestemd op de thematiek van de inburgering.

Het Bibliospel is op dit moment uitverkocht en niet meer leverbaar. 

klein_bibliospel vrij 1.jpg

 

Taalhuiscoördinator: Wow!!! het spel is precies wat ik bedoelde 

Een inburgeringsklas van Vluchtelingenwerk speelde het spel en testte de vragen uit de categorie ‘werk en opleiding’. Ze hebben geleerd in de catalogus op een term te zoeken (bijvoorbeeld: ‘automonteur’) en dan met de vindcode op zoek te gaan in de bibliotheek. Ook weten ze nu dat de medewerkers van de bibliotheek altijd klaarstaan om vragen te beantwoorden, ze hebben ontdekt waar in de bibliotheek de cursusboeken NT1 en NT2 staan én dat je in de bibliotheek vrijwilligerswerk kunt doen.

Aan het einde van het spel is uiteraard gevraagd wat de deelnemers ervan vonden. Ze waren erg enthousiast over het feit dat ze zelf dingen op moesten zoeken en dat ze dat nu beter konden. Ze vonden het erg nuttig. Nieke Geschiere van Cubiss vertelt verder:  "Voor sommige deelnemers waren de opdrachten een brug te ver, maar dat is nu eenmaal de realiteit van de qua niveau gemêleerde inburgeringsklassen. Wat wij ervan hebben geleerd is dat het heel belangrijk is om goed voorbereid aan de slag te gaan: Vluchtelingenwerk doet er goed aan de deelnemers in de les alvast voor te bereiden op wat ze te wachten staat en de ‘quizmaster’ moet goed onthouden welke instructies de deelnemers nodig hebben om de vragen goed te kunnen beantwoorden."

Het Bibliospel is een initiatief van Cubiss, Bibliotheek Midden-Brabant en SNV Brabant Centraal

Naar overzicht Actueel en Blogs >>