Datum

Taal leren - Handwerken in de Hobbyclub

Wie van handwerken en gezelligheid houdt, kan elke vrijdagochtend terecht bij de Hobbyclub van ContourdeTwern in Wijkcentrum 't Sant in Tilburg. Voor een bijdrage van €1,50 per keer kun je meedoen met haken, naaien en/of breien. Of je kunt het leren als je er nog niet zo goed in bent. Er is altijd wel iemand die kan helpen. 

vrijetijdsbesteding - handwerken 1 klein.JPG

Effecten van de hobbyclub

Niet alleen levert het handwerken mooie ‘producten’ op zoals kledingstukken en tassen, ook geeft het de vrouwen die meedoen een gevoel van vrijheid. Even geen kinderen om voor te zorgen, even geen huishouden of ander werk om te doen. Mannen zijn in de Hobbyclub niet welkom en de hoofddoek (als die gedragen wordt) gaat af tijdens het handwerken.  

De vrouwen die handwerken zijn van diverse ethnische origine: Somalisch, Syrisch, Marokkaans en Turks. Dat betekent dat er wel eens in een andere taal dan het Nederlands wordt gepraat.

Toch houdt begeleider Chamsdha Belghiti goed in de gaten dat er onderling zoveel mogelijk Nederlands wordt gesproken. Ook benoemt zij woorden die voor de activiteit belangrijk zijn, zoals ‘naaimachine’ en ‘stof’ nog eens extra. Haar collega Widad Bensakiati vult aan: “Ik heb onder andere door dit vrijwilligerswerk de taal goed geleerd.” 

Ik heb onder andere door dit vrijwilligerswerk de taal goed geleerd

 

Hobbyclub als doorverwijzer

De Hobbyclub is niet alleen een plek waar tijdens het handwerken met de taal geoefend wordt. Het fungeert ook als doorverwijzer. Chamsdha verwijst vrouwen die extra ondersteuning bij de taal kunnen gebruiken door naar het Taalhuis van Bibliotheek Midden-Brabant.  

Het handwerken is niet de enige activiteit die aangeboden wordt. Er is ook fietsles (ook voor mannen) en aerobics (voor moeder en kind). Binnenkort start de kookles, waar iedereen welkom is. Er is jaarlijks een bazaar en de iftar wordt samen gevierd. Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Contactpersoon: Chamsdha Belghiti - tel: 013 4671926 


De mooie voorbeelden in deze reeks worden over een aantal maanden gebundeld in een boekje samen met de portretten ‘Nieuw in Brabant’. Ken je ook een activiteit die we echt uit moeten lichten? Neem contact op met Nieke Geschiere via n.geschiere@cubiss.nl.  

Terug naar overzicht >>

Naar overzicht Actueel en Blogs >>