Datum

Certificering bibliotheekwerk, cultuur en taal van start  

Bibliotheek-, cultuur- en taalorganisaties werken vanaf dit jaar in gezamenlijkheid aan de toetsing van hun kwaliteit en hanteren één kwaliteitskader, het certificeringskader ‘Kwaliteit in Beeld’. Ronald Giphart had donderdag 7 juni de eer om het gemeenschappelijke certificeringskader ‘Kwaliteit in Beeld’ officieel te lanceren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In zijn speech sprak hij zijn waardering uit voor de intensieve en constructieve samenwerking tussen bibliotheekwerk, cultuur en taal.

Het nieuwe certificeringskader is ontwikkeld in opdracht van de Samenwerkende POI’s Nederland (SPN), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), Cultuurconnectie, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Stichting Lezen en de Stichting Lezen & Schrijven. Deze partijen hebben in december 2017 en januari 2018 het certificeringskader officieel vastgesteld.

Certificeringsorganisatie en auditoren  

Vanaf heden voert de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT, voorheen de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken) als onafhankelijke organisatie de audits uit bij de bibliotheken en cultuurorganisaties. Voor het uitvoeren van het gemeenschappelijke certificeringskader is ook een nieuwe groep auditoren samengesteld. Daarnaast deelt CBCT de kennis en informatie met de sector - binnen de grenzen van de rol als auditorganisatie. In de loop van 2019 zal CBCT in samenspraak met de opdrachtgevers verder gaan inzetten op het uitdragen van de toegevoegde waarde van permanente kwaliteitszorg en -toetsing. Meer informatie staat op www.certificeringsorganisatie.nl.

Planning certificering

CBCT neemt in de zomer het certificeringskader in gebruik en daarmee ook de nieuwe digitale tool voor de audits. CBCT begint met vier eerste audits: Bibliotheek Hengelo, Muziekschool Hillegom, Factorium in Tilburg en Kunstencentrum Venlo. In de zomer van 2018 maakt CBCT de verdere certificeringsplanning voor de tweede helft van 2018 en het jaar 2019. Dan begint een doorlopend traject van audits, zodat elke organisatie één keer in de vier jaar een audit krijgt.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>