24 september 2020

BiebLab start met twee data-pilots 

Zes bibliotheken aan de slag met data

De komende maanden gaat BiebLab samen met start-up Tau Omga en een aantal Brabantse bibliotheken aan de slag met data. Er worden op dit moment twee pilots uitgevoerd waarbij zes Brabantse bibliotheken nauw betrokken zijn. 

In de eerste pilot wordt een algoritme ontwikkeld dat mensen uitdaagt andere leesgenres te ontdekken. Er bestaan al systemen die mensen boeken aanraden uit het genre waarin al veel gelezen is. Het risico is dat je in je eigen bubbel blijft doorlezen. Wie veel Zweedse thrillers leest krijgt wellicht een nieuwe Zweeds thriller als tip. Hoe kun je mensen op basis van een algoritme verrassen met een niet voor de hand liggende keuze? Aan de pilot werken de bibliotheken Eindhoven, Dommeldal en NOBB mee. Het algoritme wordt beschikbaar voor alle Brabantse bibliotheken.

Ken uw gebruiker

De tweede pilot gaat over gebruikersdata. Bibliotheken hebben beschikking over data van hun leden maar niet van hun gebruikers. Veel gebruikers van de bibliotheek zijn namelijk niet lid van de bibliotheek. Door de data van deze niet-leden te verzamelen kan de bibliotheek beter op de behoefte van deze gebruikers inspelen. Daarnaast geeft het ook een beter beeld van je bereik richting subsidieverstrekkers. Op dit moment zijn we aan het inventariseren wat er al wordt gedaan op dit gebied.  Deze pilot wordt gedaan met medewerking van de bibliotheken  Biblioplus, West-Brabant en Midden-Brabant. Uiteindelijk leveren we een draaiboek op die alle bibliotheken kunnen gebruiken.

Meer informatie

Met vragen over de pilot rond de het lezen buiten je bubbel kun je contact opnemen met Saskia von der Fuhr.
Lonneke Jans kan meer verstellen over het project: Ken uw gebruiker.

In 2019 nam Cubiss de transactiedata van een Brabantse bibliotheek onder de loep. Hier lees je haar belangrijkste conclusies.