18 november 2019
/
Publicatie

Wat zegt data over jouw klanten?

In opdracht van Cubiss nam Yvonne van de Glind de transactiedata van een Brabantse bibliotheek onder de loep. Met dit afstudeeronderzoek rondde Yvonne haar studie Data Science and Society aan de universiteit van Tilburg af. Dit deed ze onder begeleiding van dr. ir. Martijn van Otterlo vanuit de universiteit en Frederik Theuwis vanuit Cubiss. Hier lees je haar belangrijkste conclusies.

De dataset waarmee Yvonne aan de slag ging, bestond uit alle transactiedata van een Brabantse bibliotheek in 2018. Denk daarbij voornamelijk aan het lenen van boeken, maar ook het maken van een printje of het gebruiken van internettoegang op een computer.

Uitpluizen van de data

Iedere gebruikersactie bestaat uit verschillende elementen, waaronder:

  • Een uniek klantnummer
  • Een titelnummer en titelgegevens
  • Datum en tijd van de actie
  • Abonnementstype
  • Online (via de website) of offline (in de bibliotheek) actie

Na het opschonen van de data bestond de dataset uit 2.089.510 acties uitgevoerd door 35.654 unieke gebruikers. Daarna heeft Yvonne een programma met een algoritme (genaamd k-means) losgelaten op de data. Uiteindelijk kon Yvonne zes klantgroepen uit het onderzoek halen:

Passieve gebruikers (63,82%)

Dit is de grootste groepgebruikers. Deze mensen zijn wel lid van de bibliotheek, maar bezoeken deze zelden.

Gemiddelde gebruikers (20,02%)

De op één na grootste groep komt ook niet vaak in de bibliotheek en leent minder materialen dan de andere groepen. Gemiddelde gebruikers komen vaak op maandag, vrijdag of zaterdag naar de bieb.

Dinsdag bezoekers (7,15%)

Dinsdag bezoekers bezoeken, zoals de naam al zegt, de bibliotheek voornamelijk op dinsdag. Vergeleken met de andere klantgroepen lenen dinsdag bezoekers minder boeken per bezoek. De boeken die ze lenen zijn vaak actie- thriller of grootletterboeken.

Gebruikers met kinderen (3,43%)

Gebruikers met kinderen nemen de meeste materialen mee naar huis per bezoek. Dat zijn dan vooral kinderboeken, non-fictie boeken en de genres historie, familie en streek. Deze groep komt meestal op woensdag.

Woensdag bezoekers (2,94%)

Populaire boeken voor deze groep zijn sprookjes, stripboeken en boeken voor de leeftijdscategorie 6 tot 15. Deze klantgroep bestaat voor 42% uit kinderen onder de twaalf jaar.

Actieve gebruikers (2,64%) 

 

De klantgroep actieve gebruikers komt vooral op vrijdag en zaterdag naar de bibliotheek. Ze lenen vooral tijdschriften, boeken over familie en streek, actie en thriller, mens en maatschappij en non-fictie boeken over kunst, taal en geschiedenis.

 

Conclusie
Dit onderzoek laat zien dat het analyseren van data inzicht kan geven in bibliotheekgebruikers en hun gedrag. Handig voor de marketing. Want zo zorg je ervoor dat je de juiste klant, op het juiste moment met het juiste aanbod kunt prikkelen. Dit onderzoek is slechts een voorbeeld van wat je met bibliotheekdata kunt doen. Maar er zijn genoeg andere vragen waarop je met data-onderzoek een antwoord kunt vinden. Welke openingstijden sluiten het beste aan bij de behoefte van de klant bijvoorbeeld? Of welke keuzes moet je maken collectie.


Nieuwsgierig naar welke data er in jouw bibliotheek voorhanden is en wat je daarmee kunt? Neem contact met ons op. We praten je graag bij.

Terug naar overzicht Co-Lab 2019 >>