Datum

ABCDay, echt een hele vette dag

ROC-studenten aan de slag met taal

“Ik denk dan aan bepaalde smoesjes”, vertelt Annabel, studente aan ROC Tilburg. “Bijvoorbeeld iemand in een restaurant die zegt: ‘ik neem hetzelfde als jij’.” Annabel heeft het over het herkennen van mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Voor deze toekomstig maatschappelijk werker is dit een belangrijk thema. Bij BOOTS zet Annabel zich in om ook haar medestudenten hier meer over te leren.

BOOTS is een initiatief van ROC Tilburg. Studenten lopen stage op het ROC en organiseren activiteiten voor hun medestudenten.  BOOTS heeft samen met Cubiss op 23 april jl de ABCDay georganiseerd, een dag die helemaal draait om… taal.

Razende reporter én Cubiss collega Maxim van Someren was voor Mestmag aanwezig bij de ABCDay, bekijk zijn reportage

Katia van Bommel, adviseur bij Cubiss, was ook aanwezig. Ze schrijft:

ABCDay studenten Daan Boom.jpg

Ze stonden nog niet echt te trappelen, de tachtig eerstejaars studenten maatschappelijk werk, toen ze de ABCDay in hun lesrooster zagen staan. Wat was dit voor dag, en waarom stond dit in hun rooster? Dat veranderde al enigszins toen ze de theaterzaal binnenkwamen en dagvoorzitter Daan Boom -bekend van Streetlab en schrijver van een heuse roman- zagen staan. De eerste selfies en foto’s werden gemaakt en we hoorden al een paar enthousiaste geluiden uit de zaal.  

Laaggeletterdheid herkennen

Toen Cubiss een jaar geleden de samenwerking aanging met het studentenprojectbureau BOOTS van het ROC hadden we nooit kunnen bedenken dat de ABCDay het eindproduct zou worden van onze samenwerking. Het idee was toen om samen met jongeren te kijken hoe we ze op een leuke manier kunnen stimuleren om actief bezig te zijn met taal en het belang van taal in te zien. Om vervolgens te voorkomen dat zij de laaggeletterden van de toekomst worden. Het onderwerp interesseerde de studenten van BOOTS zo, dat we besloten om een tweede spoor te volgen: wat als we de studenten maatschappelijk werk ook trainen in het signaleren van laaggeletterdheid? Zodat zij, wanneer ze later in hun werk achter de voordeur komen bij mensen, laaggeletterdheid herkennen en mensen kunnen doorverwijzen? Het idee voor een dag rondom taal en laaggeletterdheid was geboren.

Verdacht stil én enorm lawaai

ABCDay handlettering.jpgOndertussen begon de eerste ronde van de workshops die studenten tijdens de ABCDay volgden. De jongerenwerkers van R-Newt gaven een hiphopworkshop waarin jongeren een bestaande rap ombouwden tot hun eigen rap, uiteraard met een vette beat eronder. Een lokaal verder was het verdacht stil, maar toen we binnen keken bleek dat iedereen heel ingespannen bezig was met de workshop handlettering van FEMZ. Met kleurpotloden tekenden de studenten een voor hen aansprekende quote of een woord in sierlijke letters. Bij de Boekproeverij van Geert (bibliotheek Midden-Brabant) werden studenten meegenomen in de wereld van boeken, aangepast op hun eigen interesse. Dat er daarna foto’s gemaakt werden van de behandelde boeken doet ons vermoeden dat er deze meivakantie flink wat boeken gelezen gaan worden! Daarnaast vertelde dagvoorzitter Daan Boom in deze workshop hoe het hem gelukt was om binnen twee dagen een roman te schrijven. Weer een lokaal verder was het een lawaai van jewelste. Twee groepjes studenten speelden heel fanatiek het letterpakkenspel, waarin het antwoord op een vraag met letters van klittenband op een pak geplakt moesten worden en men in de goede volgorde moest gaan staan. Een ander groepje studenten probeerde inmiddels luid discussiërend te ontsnappen uit de Escube, de Escaperoom van Cubiss. Deze was voor de gelegenheid helemaal aangepast; studenten moesten taalpuzzels oplossen om te kunnen ontsnappen, waarbij ze (onbewust) konden ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Held van de dag

Na vier rondes workshops sloten we de dag af met een knaller: taalambassadeur en ex-laaggeletterde Wim Sabel kwam op het podium en hij vertelde wat het doel van deze dag was. Zijn persoonlijke verhaal over laaggeletterdheid en de problemen die daarmee samenhangen maakte zichtbaar indruk op de studenten. Na de prijsuitreiking voor de snelste ontsnapping uit de Escaperoom gingen de studenten voldaan naar huis. Het grootste compliment? Dat we een van de studenten op de gang hoorden zeggen dat “het echt een hele vette dag was!”  

Lees hier meer over de opzet van de ABCDay en de samenwerking met BOOTS en ROC. 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>