Retrolezen

Een wereld zonder internet en smartphones, maar met flippo's, floppy's, pieken en knaken. Het is niet eens zo lang geleden, het scheelt maar één of twee generaties. Alleen is de wereld in een sneltempo veranderd. Met Retrolezen gaan ouders terug naar hun kindertijd hun kinderen ze daarover bevragen. De kinderen van groep 6, 7 en 8 leren met behulp van Retrolezen hun ouders beter kennen.

Jeugdsentiment

‘Toen ik zo oud was als jij’ is de leidraad van Retrolezen, het nieuwe leesbevorderingspakket met onder andere een doeboek en posters. De kinderen kunnen zowel op school als in de thuissituatie in het doeboek schrijven, tekenen en puzzels oplossen. Er staan ook verschillende opdrachten in waarmee ze hun eigen ouders kunnen interviewen over hun kindertijd. Een mooi tijdsdocument, ook voor de kinderen later om door te geven aan de volgende generatie.

Leesbevorderingsproject

Retrolezen is uniek omdat het op een aansprekende manier ouders betrekt bij de leesopvoeding van hun kinderen. Met een reis door de tijd leren de generaties elkaar beter kennen. Naast talloze verschillen zijn er ook overeenkomsten: kinderen toen en nu hebben lievelingsboeken, - muziek en films bijvoorbeeld. Ouders worden uitgenodigd om samen met hun kinderen over de favoriete boeken te praten of ze nog eens – maar nu samen met hun eigen kind – te gaan lezen.

Retroboeken en -feest

Een belangrijk onderdeel van Retrolezen wordt verzorgd door de bibliotheek. Die levert voor elke leerling een kinderboekenkassieker van toen, plus een hedendaags boek dat er nu op lijkt. Deze boeken mogen worden meegenomen naar huis. In het doeboek staan hier leuke opdrachten bij beschreven.

Het leesbevorderingsproject wordt afgesloten met een 'retrofeest'. Dit kan naar wens worden ingevuld. Het kan een bescheiden 'feestje' zijn met een presentatie van de resultaten van het project of de klas kan helemaal worden aangekleed in retrosferen. Dan wordt het een feest der herkenning wordt vol retro voorwerpen, foto’s en boeken. Met het verzamelen of presenteren van de retrospullen kunnen de kinderen natuurlijk helpen.

Retrolezen pakket

Het leesbevorderingsproject bestaat uit een pakket met een handleiding voor het onderwijs, een doeboek voor de kinderen (en ouders), twee posters voor in het klaslokaal en uitnodigingen voor het Retrolezen-feest. Het pakket kost € 199,- en voorziet in materiaal voor vier klassen. U kunt het product in de webshop kopen. Heeft u het product reeds aangekocht en wilt u de online materialen gebruiken, dan zijn de online bestanden in de bevestigingsmail te vinden en te downloaden.