Datum

Voorleeswedstrijd nieuwtjes

Ook in 2023 worden de verschillende voorleeswedstrijden georganiseerd: de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8, de Voorleeswedstrijd voor de pabo en Read2Me!, de voorleeswedstrijd voor brugklassers. Data voorleeswedstrijden 2024 bekend

De data van de voorleeswedstrijden van volgend jaar zijn bekend! Hierbij de data op een rijtje:

Regionale finale van NVW: zaterdagmorgen 2 maart bij Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

 • 09.30 uur inloop
 • 10.00 uur start programma 
 • 12.00 uur bekendmaking Brabantse finalisten
 • 12.30 uur einde programma 
   

Provinciale finale van NVW: vrijdagavond 29 maart bij Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

 • 18.45 uur Inloop
 • 19.00 uur Start programma
 • 21.00 uur bekendmaking Brabantse finalist
 • 21.30 uur Afsluiting

Provinciale finale van Read2Me!: donderdagavond 4 april bij Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

 • 18.45 uur Inloop
 • 19.00 uur Start programma
 • 21.00 uur bekendmaking Brabantse finalist
 • 21.30 uur Afsluiting

Pabo-voorleeswedstrijd: maandagavond 8 april bij PaRaDoX in Tilburg.

 • 18.30 uur Inloop
 • 19.00 uur Start voorlezen
 • 20.45 uur Prijsuitreiking en afsluitende borrel. De bar blijft geopend tot 22:30 uur

Heb je vragen over de voorleeswedstrijden in 2024? Neem contact op met Hannah Schouten.Linne is Brabants best voorlezende brugklasser!

Winnaars Brabantse finale Read2Me!

Linne Broekman van 2College Durendael uit Oisterwijk heeft op woensdagavond 12 april 2023 de Brabantse finale van Read2Me! gewonnen. Zij las voor uit Kansloos van Mel Wallis de Vries. Volgens de jury wist Linne met haar stem de hele zaal mee te nemen in het verhaal. 2e en 3e werden Lars Stuyts van de Katholieke Scholengemeenschap uit Etten-Leur en Raf Verhoeven van het Newmancollege uit Breda.

Woensdagavond 12 april vond de Brabantse finale van Read2Me! plaats in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voortgezet onderwijs. Acht lokale voorleeskampioenen lazen aan elkaar en aan de jury voor uit hun favoriete boek.

Op zaterdag 3 juni 2023 gaat Linne Noord-Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van Read2Me! in Castellum Hoge Woerd de Meern (Utrecht).  Milou is de winnaar van de Brabantse finale van De Pabo Voorleeswedstrijd! 

Pabo Voorleeswedstrijd Brabant

Op maandagavond 3 april 2023 vond de Brabantse finale van De Pabo Voorleeswedstrijd plaats in PaRaDoX Tilburg. Milou van der Beek van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (pabo) Eindhoven is de winnaar van de Brabantse finale van De Pabo Voorleeswedstrijd. Ze las voor uit Lang geleden van Arend van Dam. Volgens de jury was ze een sterke voorlezer qua stemgebruik, emotie en intonatie. Milou gaat op 31 mei 2023 Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd in Utrecht. 

Joop van der Linden van Hogeschool de Kempel (pabo) Helmond werd tweede en Nadia Beerendonk van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (pabo) Den Bosch eindigde als derde.Julian is voorleeskampioen van Brabant!

Winnaars Brabantse finale Nationale Voorleeswedstrijd

Acht voorleeskanjers van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 hebben elkaar en de jury voorgelezen tijdens de Brabantse finale op 1 april in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Het was een moeilijke beslissing, maar uiteindelijke heeft de jury onder leiding van kinderboekenschrijver Jacques Vriens de winnaar gekozen.
Julian Cornelissen van Basisschool de Wilderen uit Waalre heeft uiteindelijk de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen en is de Brabantse Voorleeskampioen! Hij las voor uit het boek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens. Volgens de jury las Julian heel rustig voor. “Hij had een mooie afwisseling tussen de verschillende emoties en een hele fijne stem om naar te luisteren.”

2e en 3e werden Owen Wessels van OBS de Rietpluim uit Nuenen en Jeroen Oversier van Basisschool Klim-op uit Haaren.

Op woensdag 24 mei 2023 gaat Julian Noord-Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in TivoliVredenburg in Utrecht.    Acht voorleeskanjers door naar Brabantse finale Nationale Voorleeswedstrijd

  Winnaars Brabantse halve finale Nationale Voorleeswedstrijd

  Het spande erom zaterdag 11 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle: welke 8 voorlezers van de 61 Brabantse half-finalisten gaan door naar de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd? Na een spannende wedstrijd zijn de winnaars bekend.

  Bekijk de winnaars hier.  De voorleeswedstrijden zijn in volle gang!

  Nationale Voorleeswedstrijd (groep 7-8)

  Deze maand druppelen alle lokale kampioenen voor de Nationale Voorleeswedstrijd (groep 7-8) binnen. Zij doen mee aan de Brabantse halve finale op 11 maart bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. De halve finale wordt gepresenteerd door ZieZus. Begeleidt door een toetsenist zal Irene van ZieZus een stukje improvisatietheater laten zien. Op 11 maart lezen ongeveer 60 kinderen voor en daarvan gaan acht kinderen door naar de provinciale finale op 1 april – ook bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. Daar treedt de band Lollypop op met populaire covers van de top40 en de juryvoorzitter is schrijver Jacques Vriens. De winnaar van deze provinciale finale vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke finale op woensdag 24 mei in TivoliVredenburg in Utrecht.

  Read2Me!

  Voor brugklassers is er de voorleeswedstrijd; Read2Me!. Op woensdagavond 12 april lezen de winnaars van de Bibliotheekrondes voor bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. Ook hier treedt Lollypop op om er een mooi voorleesfeest van te maken en juryvoorzitter is voormalig Tilburgs stadsdichter Onias Landveld. De winnaar vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke Read2Me!-finale op zaterdagmiddag 3 juni bij Podium Hoge Woerd in De Meern. Vorig jaar won onze eigen Brabantse Daan Schuurmans deze landelijke finale. Zal Noord-Brabant in 2023 weer een landelijke kampioen leveren?

  Pabo voorleeswedstrijd

  Pabostudenten zijn een belangrijke doelgroep om het plezier en belang van voorlezen aan mee te geven. Op maandagavond 3 april vindt de Brabantse provinciale finale voor pabostudenten plaats bij Jazzpodium PaRaDoX in het centrum van Tilburg. Het wordt een studentikoos feestje met veel voorleestalent, hapjes en drankjes. Frans van der Meer (bedenker van en acteur achter Ferry van de Zaande) treedt op. De winnaar van de provinciale Pabo Voorleeswedstrijd vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke finale op woensdagavond 31 mei in Theater Kikker in Utrecht.

  Kom je kijken?

  Ben je benieuwd welke voorleestalenten dit jaar de provinciale finales winnen? Je bent van harte welkom om te komen kijken. Laat je het wel even weten? Stuur een mailtje naar h.schouten@cubiss.nl.  Lintje!

  resa.jpgResa van Meer is vorig jaar derde geworden bij de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze voorleeskampioen heeft een Helmonds Jeugdlintje ontvangen. Burgemeester Blanksma reikte het lintje aan haar uit, omdat Resa het (voor)lezen onder jongeren in Helmond promoot. Bibliotheek Helmond-Peel is apetrots op Resa! Foto: Gemeente Helmond (Resa is tweede van rechts, net voor de burgemeester).
  Bekijk het filmpje dat gemaakt is van de uitreiking.

  Resa heeft ook een kinderboekenvlog waarmee ze andere kinderen aan het lezen probeert te krijgen. Resa vertelt in haar vlogs welke levenslessen en boodschappen er zitten in de boeken die ze leest en ze leest er ook een stukje uit voor. Resa is een échte leesambassadrice!  Oproep!

  Op 4 juni 2022 werd Daan Schuurmans van het Carolus Boromeuscollege in Helmond door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me!. 
  Goed voorbeeld doet goed volgen: Daan roept in dit filmpje iedereen op om voor te lezen en om vooral mee te doen met de Voorleeswedstrijden. Hij las voor uit het boek De Tunnel van Anna Woltz en heeft daarmee de scholieren van in totaal 1.130 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. De publieksprijs ging ook naar Daan. De jury zegt over Daan: “Hij is een echte leesambassadeur, het plezier is duidelijk merkbaar tijdens het voorlezen.”

  Naar overzicht Actueel en Blogs >>