Datum

Voorleeswedstrijd nieuwtjes

Ook in 2023 worden de verschillende voorleeswedstrijden georganiseerd: de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8, de Voorleeswedstrijd voor de pabo en Read2Me!, de voorleeswedstrijd voor brugklassers. 

 

Acht voorleeskanjers door naar Brabantse finale Nationale Voorleeswedstrijd

Winnaars Brabantse halve finale Nationale Voorleeswedstrijd

Het spande erom zaterdag 11 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle: welke 8 voorlezers van de 61 Brabantse half-finalisten gaan door naar de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd? Na een spannende wedstrijd zijn de winnaars bekend.

Bekijk de winnaars hier.

De voorleeswedstrijden zijn in volle gang!

Nationale Voorleeswedstrijd (groep 7-8)

Deze maand druppelen alle lokale kampioenen voor de Nationale Voorleeswedstrijd (groep 7-8) binnen. Zij doen mee aan de Brabantse halve finale op 11 maart bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. De halve finale wordt gepresenteerd door ZieZus. Begeleidt door een toetsenist zal Irene van ZieZus een stukje improvisatietheater laten zien. Op 11 maart lezen ongeveer 60 kinderen voor en daarvan gaan acht kinderen door naar de provinciale finale op 1 april – ook bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. Daar treedt de band Lollypop op met populaire covers van de top40 en de juryvoorzitter is schrijver Jacques Vriens. De winnaar van deze provinciale finale vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke finale op woensdag 24 mei in TivoliVredenburg in Utrecht.

Read2Me!

Voor brugklassers is er de voorleeswedstrijd; Read2Me!. Op woensdagavond 12 april lezen de winnaars van de Bibliotheekrondes voor bij Cultureel Centrum Jan van Besouw. Ook hier treedt Lollypop op om er een mooi voorleesfeest van te maken en juryvoorzitter is voormalig Tilburgs stadsdichter Onias Landveld. De winnaar vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke Read2Me!-finale op zaterdagmiddag 3 juni bij Podium Hoge Woerd in De Meern. Vorig jaar won onze eigen Brabantse Daan Schuurmans deze landelijke finale. Zal Noord-Brabant in 2023 weer een landelijke kampioen leveren?

Pabo voorleeswedstrijd

Pabostudenten zijn een belangrijke doelgroep om het plezier en belang van voorlezen aan mee te geven. Op maandagavond 3 april vindt de Brabantse provinciale finale voor pabostudenten plaats bij Jazzpodium PaRaDoX in het centrum van Tilburg. Het wordt een studentikoos feestje met veel voorleestalent, hapjes en drankjes. Frans van der Meer (bedenker van en acteur achter Ferry van de Zaande) treedt op. De winnaar van de provinciale Pabo Voorleeswedstrijd vertegenwoordigt Noord-Brabant bij de landelijke finale op woensdagavond 31 mei in Theater Kikker in Utrecht.

Kom je kijken?

Ben je benieuwd welke voorleestalenten dit jaar de provinciale finales winnen? Je bent van harte welkom om te komen kijken. Laat je het wel even weten? Stuur een mailtje naar h.schouten@cubiss.nl.

Lintje!

resa.jpgResa van Meer is vorig jaar derde geworden bij de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze voorleeskampioen heeft een Helmonds Jeugdlintje ontvangen. Burgemeester Blanksma reikte het lintje aan haar uit, omdat Resa het (voor)lezen onder jongeren in Helmond promoot. Bibliotheek Helmond-Peel is apetrots op Resa! Foto: Gemeente Helmond (Resa is tweede van rechts, net voor de burgemeester).
Bekijk het filmpje dat gemaakt is van de uitreiking.

Resa heeft ook een kinderboekenvlog waarmee ze andere kinderen aan het lezen probeert te krijgen. Resa vertelt in haar vlogs welke levenslessen en boodschappen er zitten in de boeken die ze leest en ze leest er ook een stukje uit voor. Resa is een échte leesambassadrice!

Oproep!

Op 4 juni 2022 werd Daan Schuurmans van het Carolus Boromeuscollege in Helmond door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me!. 
Goed voorbeeld doet goed volgen: Daan roept in dit filmpje iedereen op om voor te lezen en om vooral mee te doen met de Voorleeswedstrijden. Hij las voor uit het boek De Tunnel van Anna Woltz en heeft daarmee de scholieren van in totaal 1.130 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. De publieksprijs ging ook naar Daan. De jury zegt over Daan: “Hij is een echte leesambassadeur, het plezier is duidelijk merkbaar tijdens het voorlezen.”

Data voorleeswedstrijden 2023

  • Op zaterdagmorgen 11 maart vindt de Brabantse halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8 plaats in Jan van Besouw in Goirle.
  • De Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 vindt plaats op zaterdagmorgen 1 april 2023 in Jan van Besouw in Goirle. 
  • De Brabantse finale van de Pabowedstrijd vindt plaats op maandagavond 3 april 2023 in PaRaDoX in Tilburg. 
  • De Brabantse finale van de voorleeswedstrijd voor brugklassers Read2Me! vindt plaats op woensdagavond 12 april 2023 in Jan van Besouw in Goirle. 

Kijk voor alle tijden en informatie bij onze agenda.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>