08 juni 2020

Veerkracht en actie

Sinds 16 maart moesten we alle deuren van onze bibliotheken in Brabant sluiten. Ook onze inzet in bijvoorbeeld wijken en scholen moesten we stopzetten. Corona strooide behoorlijk wat zand in onze bibliotheekmachines. Toch kwamen ze niet tot stilstand. Ook met gesloten deuren en medewerkers die vanaf thuis moesten werken gingen wij door. Met veerkracht en creativiteit zijn we blijven werken aan de maatschappelijke educatieve bibliotheek. Zo groeide onze inzet en het bereik van de online bibliotheek in deze periode flink. En er ontstond ook een soort corona-innovatie. Zoals bv gezamenlijke webinars, podcasts, online videoseries en diverse online kennisbijeenkomsten. Een mooie impuls voor onze nieuwe en bestaande gebruikers.

Nu we ons fysieke werk weer voorzichtig kunnen gaan uitvoeren is er ook op dat gebied weer volop actie. Om de uitwisseling en samenwerking te ondersteunen hebben we daarom drie actiegroepen opgericht met daarin vertegenwoordigers van alle Brabantse bibliotheken en Cubiss. De eerste actiegroep die actief was ging over de heropening van de fysieke vestigingen. In deze groep wordt veel informatie uitgewisseld en afgestemd over hoe we dit goed kunnen doen. De actiegroepen rondom het opstarten van de educatiewerkzaamheden en rondom het opstarten van dienstverlening basisvaardigheden hebben nu ook een eerste bijeenkomst gehad. De landelijke protocollen blijven de basis voor deze opstartwerkzaamheden en de actiegroepen zorgen voor invulling en afstemming van de praktijk.

Ook mijn start als programmaleider Brabant stond in het teken van Corona. Ik ben op 28 april gestart en heb nog enkel vanuit thuis gewerkt. Mooi om te merken dat we zeer prettig en effectief online met elkaar kunnen samenwerken. Al kijk ik er ook naar uit om weer op pad te mogen en vele van jullie in het bibliotheekwerk weer fysiek te mogen ontmoeten.

Hans Hooft, programmaleider Cubiss Brabant

 

 

 

Meer weten?
Neem contact op met: