Datum

Resultaatgebieden 2021

In 2021 werkt Cubiss in nauwe samenwerking met de Brabantse bibliotheken en vele andere partners aan haar opdracht om zoveel Brabanders mee te laten doen in onze samenleving.

Het nieuwe bibliotheekconvenant dient als raamwerk voor ons spoor naar de toekomst en ook als leidraad voor ons Werkplan. Graag lichten wij de vijf resultaatgebieden binnen het werkplan toe.

Resultaatgebied 1: Brabantse jeugd en jongeren geletterd

Een geletterde samenleving begint bij kinderen die (digi)taalvaardig zijn en bij hun ontwikkeling geholpen worden door goed toegeruste medewerkers in de kinderopvang, het onderwijs en bibliotheken. Het is essentieel dat het leesplezier wordt gestimuleerd en dat kinderen toegang hebben tot een rijke leesomgeving, ook in de thuissituatie.

De doelstelling in dit resultaatgebied behelst het bijdragen aan het vergroten van de (digitale) geletterdheid van Brabantse jeugd door structurele aandacht voor het stimuleren van de leesmotivatie en het leesplezier in de voor- en vroegschoolse voorzieningen en het onderwijs op beleids- en uitvoerend niveau. Dit doen we door het creëren en vergroten van het urgentiebesef bij partners en stakeholders, om het belang te onderschrijven van meer beleid op en uitvoering van een integrale aanpak (digitale) geletterdheid via de bibliotheek. Daarnaast versterken we structurele strategische, inhoudelijke samenwerkingen en breiden deze uit. De bibliotheek is hierin de zichtbare kernpartner in de keten van voor- en vroegschoolse voorzieningen en het onderwijs.

Projectleider is Ingrid de Jong.

Resultaatgebied 2: Basisvaardigheden voor (volwassen) Brabanders

Om mee te doen in de informatiesamenleving zijn basisvaardigheden zoals lezen en digitale vaardigheden essentieel. Daarom is het noodzakelijk dat er kundige mensen, laagdrempelige locaties en kwalitatief goed aanbod zijn om Brabanders daarbij te helpen.

Door structurele aandacht voor het belang, de noodzaak en de urgentie van voldoende basisvaardigheden, dragen we actief bij aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de volwassen Brabander. We zorgen hierbij voor een passend en toegankelijk aanbod voor alle Brabanders, met een focus op taalvaardigheid en digitale vaardigheden.

Dit gebeurt allereerst door het zorgdragen voor een duurzame Brabantse infrastructuur met (gratis) toegang tot non-formele leertrajecten, zowel binnen als buiten de bibliotheek. Dit aanbod is Brabant-breed bekend, wat leidt tot een hoger bereik van de doelgroep. Daarnaast versterken we de strategische samenwerkingen in de Brabantse arbeidsmarktregio’s, met de bibliotheek als zichtbare kernpartner en duidelijkheid over ieders rol en verantwoordelijkheden binnen deze samenwerkingen.

Projectleider is Yvonne van den Berg.

Resultaatgebied 3: Een Leven lang ontwikkelen voor (volwassen) Brabanders

Om blijvend inzetbaar te zijn in veranderende tijden stimuleren we activiteiten en programma’s waarmee zelfredzame volwassenen zich verder kunnen (blijven) ontwikkelen.

In de transitie van ‘klassieke bibliotheek' naar ‘maatschappelijk-educatieve bibliotheek’, is het de komende jaren noodzakelijk om gezamenlijk de brede informatiefunctie van de bibliotheek (nog) meer uit te dragen en verder uit te werken. We kijken hierbij onder meer naar het gezamenlijk positioneren van de Brabantse bibliotheken als - digitale en fysieke - non-formele en informele leeromgeving en als actieve partner in burgerparticipatie, democratisch (digitaal) burgerschap en werknemerschap. Dit alles om bij te dragen aan goed geïnformeerde, kritische Brabanders en een inclusieve Brabantse samenleving.   

Projectleider is Yvonne van den Berg.

Resultaatgebied 4: Brabantse bibliotheken zijn een krachtige basisvoorziening

Sterke bibliotheekorganisaties en -professionals in Brabant werken samen en bouwen mee aan een toekomstbestendig, relevant en vitaal Brabants bibliotheeknetwerk. 

De doelstellingen in dit resultaatgebied zijn het in stand houden en verbeteren van sterke bibliotheekvoorzieningen in Brabant. En het bouwen aan een toekomstbestendig, relevant en vitaal Brabants bibliotheeknetwerk.

We bereiken deze doelstellingen door de focus te leggen op provinciale inzet op Innovatie en vernieuwing, voldoende en goed gekwalificeerd personeel en vrijwilligers, een sterke samenwerking in het netwerk, en bereikbaarheid en toegankelijkheid.

Projectleider is Chantal Cunnen.

5. Resultaatgebied 5: Interbibliothecair leenverkeer

Uitvoering van de distributie van fysieke werken tussen bibliotheken.

We dragen bij aan een relevant en vitaal bibliotheeknetwerk door uitvoering van de distributie van fysieke werken tussen bibliotheken. We doen dit op basis van twee doelen: Maximale invulling van het gevraagde IBL-vervoer op basis van een eerlijke verdeling van de beschikbare middelen en het borgen van de gevraagde prijs-kwaliteitverhouding.

Projectleider is Hens Koreman.

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>

Downloads

Bestanden