12 november 2020

Pools-Nederlands voorleesfeest bij bibliotheek Helmond-Peel

Om de opening van de Kinderboekenweek te vieren organiseerde de bibliotheek Helmond-Peel een Pools-Nederlands voorleesfeest. De contacten met de Poolse bevolking zijn gelegd in het kader van het project Taalvaardig maken waarbij de Bibliotheek zich richt op de grote Poolse bevolkingsgroep in de wijk Rijpelberg in Helmond. Via Levgroep medewerker Krystyna Meijer is de Bibliotheek in contact gekomen met Agnieszka Ferenz. Zij beheert de Facebookgroep 'Samen in Helmond'. In Helmond-Peel hebben we op deze manier een paar heuse ambassadeurs die de Poolse gemeenschap echt aanspreken. Daar kunnen we veel mee bereiken, zo ook dit Pools-Nederlands voorleesfeest.

Onder een stralende zon werden de aanwezige kinderen meegenomen door musicalactrice Anne van den Beuken die de kinderen met het lied ‘De voorleestrom’  bij elkaar riep. Het lied klonk niet alleen in het Nederlands maar ook in het Pools, een feest van herkenning! Na het welkomstwoord door Robin Verleisdonk, directeur van de Bibliotheek, liet leesconsulent Toos van den Beuken aan kinderen en ouders zien hoe je samen een tekstloos prentenboek kunt ‘lezen’: in het Pools en in het Nederlands. 

Hierna was het de beurt aan Agnieszka, die vol overgave gedichten in de Poolse taal voorlas aan de kinderen en ook het prentenboek ‘Ssst..de tijger slaapt’. Van dit boek heeft de Bibliotheek enkele jaren geleden een Poolse vertaling laten maken. Daarna konden de kinderen naar hartenlust dansen en bewegen waarbij de dieren uit het prentenboek werden nagedaan. Ook dansten zij samen met Anne op het lied: Ssst…de tijger slaapt.

Tot slot was het tijd voor taart: gebakken door een Poolse dame. Er werd heerlijk gesmuld door kinderen en ouders. Zowel de kinderen als de ouders hebben genoten van dit leuke programma. Zo werden er door de ouders al plannen gesmeed om vaker een Pools voorleesuurtje te organiseren, iets wat de bibliotheek graag mogelijk wil maken.

Zaterdag 10 oktober werd de Kinderboekenweek met dezelfde activiteit afgesloten in de bibliotheek Someren.