Datum

Ook online geldt: niet nadeken maar doen

Teacher Maker Camp 2020 geheel online

Elk jaar kijken we met het team enorm uit naar Teacher Maker Camp: twee dagen lang aan de slag met maakonderwijs. Workshops, leuke challenges, inspirerende sprekers, het is elk jaar een feest. Vanwege corona hadden we het programma al flink aangepast, een klein groepje op 1,5 meter. Toen kwamen er ook nog strengere regels. Maar we gaven niet op.

In de voorbereiding hebben we gekeken naar slimme samenwerkingspartners, locaties en sprekers. Het geheel stond helemaal klaar toen corona weer roet in het eten gooide. Live bij elkaar komen mocht niet meer. Het omdenken begon gelukkig gelijk. We besloten om toch een kleine digitale versie aan te bieden. We stuurden iedereen vooraf een envelop met wat materialen toe en kwamen vrijdagochtend 6 november via Zoom bij elkaar.

Na een korte introductie vertelde de eerste spreker Brigitte van Helden, van Stichting Techniekpromotie, over bestaande resources om te gebruiken in de klas of in de bieb en hoe je als bibliotheek samen kunt werken met bijvoorbeeld de First LEGO League. Wat is het fijn om te horen dat er al zo veel bestaande dingen (gratis) op te pakken zijn.

Na de introductie van Brigitte gingen de deelnemers zelf iets maken: een kettingreactie. Met de toegestuurde materialen en hetgeen wat mensen thuis nog konden vinden, was het de bedoeling om een kleine beweging in gang te brengen. Dit hebben we vaker gedaan en ook dit jaar was er een voorspelbaar patroon te zien. Mensen denken in het begin (te) lang na, beginnen vervolgens voorzichtig en raken na een tijdje op stoom. Meestal als de tijd net op is. Het was een mooie les om te tonen dat maakonderwijs ook vaak gewoon doen is en niet te lang nadenken over "wat als het fout gaat?".

Gelijk kregen de deelnemers hierna nog een challenge: bedenk een zo creatief mogelijke oplossing om anderhalve meter afstand te houden. Hier kwamen mooie ideeën uit, zoals schoenen die je in de grond kan vastzetten als iemand met corona in je buurt komt of magnetisch geladen kleding die mensen afstoot. Uiteindelijk koos de jury als winnaar de baljurk met ingebouwde boekenglijbaan, om op afstand boeken aan te kunnen reiken.

Deze jury bestond uit Maikel de la Cousine en Maarten van der Vaart. Zij kwamen ons daarna vertellen over Let's Play. Dit is een mooi voorbeeld van maakonderwijs dat verankerd is bij scholen. De combinatie tussen de architectuur, waarbij de verschillende zintuigen meegenomen worden, en de toepasbaarheid was mooi om te zien. Door kinderen (of volwassenen) via een ruimte en omgeving te prikkelen en mee te nemen in een bepaald proces, met verschillende stappen, worden ze creatiever en gestimuleerd in maakonderwijs.

Wat was het fijn dat TMC toch op een kleinere schaal vervangen kon worden door dit online event. Voor Cubiss houdt het organiseren van TMC op, onze opdracht stopt namelijk. Mocht je toch meer willen weten over maakonderwijs? Dan kun je natuurlijk nog steeds bij ons terecht voor vragen.  

Naar overzicht Actueel en Blogs >>