Datum

Taalambassadeurs in het zonnetje: André van der Ven

Cubiss is ontzettend blij met de Brabantse en Limburgse taalambassadeurs en zet ze deze zomer extra in het zonnetje. Gedurende de zomerweken publiceren we twee keer per week een portret van één van de Brabantse en Limburgse ambassadeurs. Vandaag maken we kennis met André van der Ven.

André van der Ven (45) uit Kerkrade is nu vijftien jaar voorman bij de groenvoorziening, een baan die hij niet zonder slag of stoot kreeg. Als voorman moet hij namelijk verslagen schrijven, en dat kon hij niet. Na enkele jaren viel hij door de mand en volgde een taalcursus. “Nu kan ik alles zelf, terwijl ik vroeger altijd hulp moest vragen. Het heeft me veel meer zelfvertrouwen gegeven.”

Vroeger was André ‘geen makkelijke jongen’ en hij wisselde vaak van school. “Al met al heb ik daar weinig geleerd. Gelukkig heb ik een lekkere babbel, dat is mijn voordeel geweest.” Toen hij bij de groenvoorziening promotie kon maken tot voorman, twijfelde hij. “Het betekende dat ik verslagen moest schrijven over de jongens en dat kon ik helemaal niet. Ik maakte toen kladjes en liet mijn vriendin dat thuis uitwerken. Vaak kon zij het niet lezen en ik ook niet. Ik kon haar het beste vertellen wat ze moest opschrijven.” Het ging jaren goed, tot zijn baas hem vroeg nog dezelfde dag een verslag te maken. “Toen viel ik door de mand.”

André was erg benauwd om fouten te maken. “Ik las iets zeven of acht keer over voordat ik het durfde te versturen. Met twee, drie regels tekst kon ik dagen bezig zijn. Alle woorden opzoeken, zo bang was ik om het fout te doen. Terwijl het menselijk is om fouten te maken.” Met frisse tegenzin ging hij naar een cursus. “Ik dacht dat ik bij kleine kinderen zou zitten en was bang dat mensen me zouden herkennen. Had ik geweten dat het allemaal volwassenen waren met hetzelfde probleem, dan was ik veel eerder gegaan. Ik stond aan de kant, maar nu ben ik de wereld ingestapt van de schrijvende mensen.”

‘Ik ben de wereld van de schrijvende mensen ingestapt’

Op zijn werk ziet André veel jongens die amper hebben leren lezen en schrijven. “Ze krijgen op school te horen dat ze dat toch niet nodig hebben omdat ze naar de groenvoorziening gaan. Dus ja, we zijn hofleverancier van de taalcursus, haha.” André is nu bijna vijf jaar taalambassadeur. Hij kreeg les van Dick van Zomeren toen die hem vroeg of hij ambassadeur wilde worden. Daar had hij ‘helemaal geen zin in’, maar voor Dick ging hij toch twee keer mee naar een bijeenkomst in de bieb. Daar ontmoette hij Ivette Sprooten van Cubiss. Zij wilde hem per se hebben als ambassadeur en Dick heeft hem toen toch kunnen overhalen.

Nu wil hij niets anders meer. Iedere bijeenkomst wil hij minstens één persoon over de streep helpen. “Tijdens een bijeenkomst zag ik een meisje stil in een hoekje zitten. Ik had het meteen door en sprak haar aan. Ze was ontzettend gepest en durfde niet meer naar school. Ik heb met haar gepraat en duidelijk gemaakt dat wij niet pesten. Iedereen komt hier voor hetzelfde. Later hoorde ik dat ze met de cursus is begonnen en helemaal gelukkig is. Dat is toch fantastisch?”

Alle taalambassadeurs uit deze serie zijn aangesloten bij onze samenwerkingspartners Stichting ABC of Arcus Taal.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Boyd Smith Photo

Naar overzicht Actueel en Blogs >>