Datum

Versterken taalvaardigheid in Brabant

Focus op arbeid, Nieuwe Brabanders en buitenschoolse activiteiten voor taalzwakke jongeren in 2017

Het project Versterken taalvaardigheid staat voor de gezamenlijke strijd van de Brabantse bibliotheken, de provincie, Cubiss, Stichting Lezen & Schrijven en vele andere organisaties tegen laaggeletterdheid en taalachterstanden in onze provincie. Ons uiteindelijke streven hierbij is een gezonde, sterke en duurzame samenleving, waarbinnen iedereen mee kan doen. We geven een overzicht van de stappen en resultaten van het afgelopen jaar en de belangrijkste thema’s voor 2017.

Activiteiten en resultaten in 2016

2016 was onder meer het jaar van de samenwerking en netwerkontwikkeling. Zo zijn we met een breed scala aan organisaties de samenwerking aangegaan, veelal vanuit de samenwerkingsverbanden/taalnetwerken in de verschillende Brabantse arbeidsmarktregio’s. In mei hebben we een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Stichting Lezen & Schrijven, wat onder meer heeft geresulteerd in twee succesvolle provinciale bijeenkomsten en een gezamenlijke klankbordgroep.

Ook op het gebied van de identificatie en ondersteuning van laaggeletterden zijn er stappen gezet. We hebben inmiddels voor alle gemeenten in Brabant ons Ken uw doelgroep-onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geeft inzicht in welke mate een gemeente te maken heeft met kwetsbare groepen en in welke wijken en kernen een oververtegenwoordiging is van laaggeletterden en andere maatschappelijke kwetsbaren. Op basis van deze informatie zetten (organisaties in) gemeenten vervolgens gerichte stappen in de aanpak van laaggeletterdheid.

Een selectie van andere activiteiten en resultaten 2016

  • We hebben trainingen voor taalvrijwilligers en workshops Herken uw doelgroep verzorgd, waarin we met medewerkers van onder meer bibliotheken en welzijnsinstellingen stappen hebben gezet op het terrein van het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden en in het trainen van taalvrijwilligers.
  • We hebben in samenwerking met CINOP een succesvolle conferentie georganiseerd over de internationaliseringsmogelijkheden op het gebied van volwasseneducatie.
  • We hebben de website Uw netwerk in kaart ontwikkeld, waarbij per basisbibliotheek inzichtelijk wordt welke (potentiële) samenwerkingspartners er binnen het werkgebied zijn in de bestrijding van laaggeletterdheid.
  • We hebben een bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen bibliotheken, maatschappelijk dienstverleners en de Belastingdienst. Hoofddoel hierbij is het ondersteunen van kwetsbare doelgroepen bij de steeds verder gaande digitalisering van de overheid.
  • We hebben verschillende infographics, best practices documenten en draaiboeken opgeleverd.
  • We hebben in samenwerking met de Nieuwe Veste (Bibliotheek Breda) en het ROC West-Brabant een subsidieaanvraag ingediend in het kader van het Europese Erasmus+ programma, welke is toegekend. Hierin staat de doorontwikkeling en borging van het West-Brabantse Taalhuizen-concept centraal.

Plannen 2017

Naast het leveren van een bijdrage aan de verdere uitbouw en versteviging van de taalvaardigheidsnetwerken in Brabant, ligt er binnen het Brabantse werkplan in 2017 een focus op drie specifieke thema’s: arbeid, Nieuwe Brabanders en buitenschoolse activiteiten ten behoeve van taalzwakke jongeren. Vanuit de hierboven genoemde Erasmus+-aanvraag, maken we in 2017 ook drie studiereizen waarin we op zoek gaan naar succesvolle aanpakken op het gebied van volwasseneducatie in het buitenland.  

Ook in 2017 is er weer genoeg te doen dus! En ons ideaalbeeld is en blijft: iedereen doet mee!

Contact

Wil je meer weten over dit thema, heb je ideeën of wil je hier zelf mee aan de slag? Laat het weten!

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2016). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>