Datum

Participatie en zelfredzaamheid

Limburg telt circa 92.000 laaggeletterden tussen de 16 en 65 jaar. 13% van de beroepsbevolking is laaggeletterd. Via het project Participatie en zelfredzaamheid, voorheen project Basisvaardigheden voor volwassenen, pakken we samen met de Limburgse bibliotheken en de provincie het probleem van laaggeletterdheid aan in Limburg. Centraal hierin staat het op niveau brengen van de taalvaardigheden en de overige basisvaardigheden van de laagopgeleide Limburgers. Hiervoor is een aanpak in breed verband noodzakelijk.

Activiteiten en resultaten 2016

We zijn in 2016 met een breed scala aan activiteiten aan de slag gegaan om bloeiende taalnetwerken te creëren en ervoor te zorgen dat de Limburgse bibliotheken zich lokaal/regionaal (nog) beter kunnen positioneren als een sleutelpartner in deze netwerken.

  • Zo hebben we op 18 oktober 2016 samen met Stichting Lezen & Schrijven de conferentie Samen voor Taal georganiseerd. Tijdens een interactief programma onder leiding van Kirsten Paulus en Maurice de Greef gingen deelnemers van de Provincie Limburg, diverse gemeenten, bibliotheken, het onderwijs en bedrijfsleven, welzijnsorganisaties en Taalambassadeurs met elkaar het gesprek aan over een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid, waarbij het signaleren, doorverwijzen en opleiden van laaggeletterden centraal staat.
  • Daarnaast hebben we voor alle gemeenten in Limburg ons Ken uw doelgroep-onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geeft inzicht in welke mate een gemeente te maken heeft met laaggeletterdheid, in welke wijken en kernen een oververtegenwoordiging is van laaggeletterden en hoe het samenvalt met andere sociale problematieken. Op basis van deze informatie worden gerichte stappen gezet in de aanpak van laaggeletterdheid.
  • In een tiental workshops Herkennen en Doorverwijzen voor potentiele partnerorganisaties binnen een taalnetwerk, hebben we de problematiek van laaggeletterdheid gepresenteerd en de mogelijkheden laten zien om laaggeletterden te herkennen en door te verwijzen naar een organisatie waar aandacht wordt besteed aan hun specifieke problematiek.

Andere bijeenkomsten voor de Limburgse bibliotheken in 2016 waren: de conferentie over internationalisering, twee informatiebijeenkomsten over het vluchtelingenvraagstuk en een kennistourbijeenkomst rondom het thema `Gezondheid & Zorg’; alle goed bezocht en positief geëvalueerd.

Eveneens is er 2016 ondersteuning geboden bij de samenwerking tussen bibliotheken, maatschappelijk dienstverleners en de Belastingdienst. De samenwerking heeft betrekking op de ondersteuning van burgers bij het digitaal zaken doen met de overheid in het algemeen en de Belastingdienst in het bijzonder. Vanaf 2017 faciliteren bibliotheken maatschappelijk dienstverleners om spreekuren voor hulp bij aangifte en toeslagen in de bibliotheek te houden.

Op 18 september is een dialoogsessie i.s.m. de belastingdienst georganiseerd. Tijdens deze sessie hebben de eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden om te kijken hoe de samenwerking tussen de Belastingdienst, de bibliotheek en maatschappelijke dienstverleners ingevuld kan worden.

2017 Participatie en zelfredzaamheid

In 2017 gaan we aan de slag met de verdere uitbouw en versteviging van de positie van de Limburgse bibliotheken binnen de regionale taalnetwerken. Zo willen we o.a. een training ontwikkelen om de vaardigheid in het werken in netwerken te vergroten, trainingen voor taalvrijwilligers verzorgen en een pilotproject waarin we het bedrijfsleven betrekken als actieve partner binnen een taalnetwerk. Tevens is het doel om de dienstverlening van bibliotheken rondom taal- en digitale vaardigheden voor kwetsbare doelgroepen uit te breiden en te versterken.

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met Ilse Lodewijks.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2016). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>