Datum

Innovatie van de educatieve functie

In Brabant zijn de bibliotheken al een heel eind op weg als het gaat om het verbeteren van lees- en mediavaardigheden en het stimuleren van leesplezier van de jonge Brabander. De insteek van het project ‘Innovatie van de educatieve functie’ is het verhogen van de geletterdheid in Brabant, zodat Brabanders zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Dit doen we onder meer door de landelijke doorgaande programmalijnen - BoekStart voor baby’s, BoekStart in de kinderopvang, de Bibliotheek op school primair onderwijs (dBos po) en de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs (dBos vo) - vanuit de bibliotheek verder uit te rollen in Brabant en ook kwalitatief naar een hoger plan te tillen.

In 2016 zijn er veel mooie resultaten behaald in het project Innovatie van de educatieve functie. We zetten een paar voorbeelden op een rij:

Vergroting bereik programmalijnen (BoekStart, dBos, andere samenwerkingsvormen)

Cubiss Brabant biedt vanuit het project Innovatie van de educatieve functie ondersteuning en advies bij de lokale invoering en borging van programmalijnen als BoekStart en dBos. Uiteindelijke doel hiervan is Brabantse kinderen en jongeren leesvaardiger te maken. Genoemde ondersteuning en advisering heeft dit jaar geleid tot meer samenwerkingen tussen bibliotheken en vve-instellingen, basisscholen en middelbare scholen. Dit jaar is extra ingezet op het voortgezet onderwijs, waaronder het organiseren van een aantal goedbezochte en inhoudelijk positief geëvalueerde platformbijeenkomsten voor vo-specialisten, twee specifieke vo-sessietijdens de Cubiss Kennisdag en de ontwikkeling van educatieve producten voor het vo. En ook op het terrein van het mbo zijn stappen gezet, waaronder een leesbevordering-pilot in samenwerking met het Koning Willem I College, Bibliotheek ‘s Hertogenbosch en Stichting Lezen.

Kennisontwikkeling en –deling

Extra ruimte was er dit jaar voor kennisontwikkeling en -deling. Niet alleen door actieve deelname aan diverse lokale, provinciale en landelijke overlegorganen rondom educatie, maar ook door eigen initiatieven. Denk aan de kenniskaravanen rondom vrij lezen in de 21ste eeuw, informatievaardigheden, speciaal (basis)onderwijs en de Bibliotheek op school en Marketingcommunicatie & de Bibliotheek op school. En niet te vergeten de succesvolle Cubiss Kennisdag van 14 november jl. Komend jaar zetten we deze lijn voort, waarbij de wensen en behoeften van het bibliotheeknetwerk op het gebied van kennisontwikkeling en –deling voorop staat. Deze halen we dan ook actief op. 

Productontwikkeling en (nieuwe) initiatieven

Belangrijk thema is het bieden – daar waar gewenst – van een (Brabantse) plus aan de landelijke lijnen. Zo zijn er dit jaar diverse producten voor in de bibliotheek en in de klas ontwikkeld, waaronder Warboel in de Bieb en de Schatkist van Roald Dahl. Daarnaast zijn we aangehaakt op initiatieven zoals de VoorleesExpress en is het project de SchoolSchrijver inmiddels van start gegaan. Ook hebben diverse pilots plaatsgevonden rondom onder meer ouderbetrokkenheid, leesbevordering op het mbo en samenwerking tussen dBos en de CultuurLoper.

Contact

In 2017 pakken we op dit alles stevig door en komen veel plannen tot (nadere) uitvoering. Bibliotheken met ideeën die bijdragen aan versteviging en verbetering van de educatieve functie kunnen vanzelfsprekend met ons in gesprek. Neem hiervoor contact op met Arabella Broers, projectleider Innovatie van de educatieve functie.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2016). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>