Datum

Collecties en contentcuratie

Limburg heeft waardevolle informatiebronnen die interessant en relevant zijn voor haar burgers. Veel bronnen zijn helaas nog moeilijk vindbaar en toegankelijk. En kan nieuwe kennis (bijvoorbeeld user generated content) zinvol ingezet worden? Doel van dit project is om samen met de bibliotheken deze kennis te ontsluiten voor de Limburgse burgers. Onderdelen hierin zijn contentcuratie en user generated content (burgers creëren zelf content rond een thema, locatie of periode), ontsluiten van content (nieuwe presentatievormen) en collecties.

We geven een overzicht van resultaten uit 2016 en thema's voor 2017:

  • 17 deelnemers van Limburgse bibliotheken en hun regionale netwerkpartners, waaronder een regionale omroep, hebben deelgenomen aan de training Digitale Contentcuratie & Community management. Door deze opleiding zijn de deelnemer, veelal collectiespecialisten, in staat om een community op te starten en te borgen rond een thema, gegevensbron, organisatie, of periode in de tijd. Ook zijn zij in staat om content toe te voegen, te verrijken en kennen zij de tools die daarbij passend zijn. Het houdt dus zeker meer in dan wat je alleen op basis van "content curatie" (content verzorging / ‘genezing’) zou verwachten! En, niet onbelangrijk: alle deelnemers hebben deze maand een certificaat in ontvangst mogen nemen!

Nieuwe ideeën vanuit het veld voor volgend jaar komen inmiddels naar voren. Uiteraard is alle input welkom. Zodat we dit alles kunnen meenemen en vertalen naar een nieuwe opleiding in 2017.

  • Op grond van de Wsob heeft de KB de taak om in samenwerking met het veld een Gezamenlijk Collectieplan op te stellen. Dit (meerjaren-)plan gaat over de samenhang tussen de fysieke en digitale collecties en is richtinggevend voor de ontwikkeling van de fysieke collecties en de collectieorganisatie in het OB-stelsel. De KB heeft in een consultatieronde het bibliotheekveld opgeroepen input gegeven. Namens het Limburgse en Brabantse netwerk heeft Cubiss dit opgepakt. Eén van de punten die hierin zijn aangedragen is de tip om extra aandacht te besteden aan de vraag waar in de toekomst behoefte aan bestaat als het gaat om landelijke collectie. En om vanuit die focus verder te ontwikkelen.
     
  • Op het gebied van nieuwe vormen van collectievorming en ontsluiting van collecties, zijn in 2016 drie pilots ingezet, waaronder een pilot bij Bibliocenter (Weert) rondom nieuwsitems die door de jeugd worden gemaakt, over een lokaal relevant onderwerp. De Bibliotheek Landgraaf en Omroep Landgraaf doen een proef met Mijn Tijdwijzer. Deze toepassing krijgt in 2017 een vervolg. In een andere pilot, bij bibliotheek Maas & Peel, zijn Poolse arbeidsmigranten geïnterviewd over hun ervaringen, hun ambities, hun leven. Met prachtige en zeer aangrijpende fysieke en digitale verhalen en foto’s als resultaat. In 2017 zetten we de pilotactiviteiten met veel enthousiasme voort. Voor nu gaat het om 2 nieuwe pilots. We houden u op de hoogte!

Meer weten? Neem contact op met Koen Baaij.

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2016). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>