Datum

110 studiekringen actief in Nederland. Binnenkort ook in jouw Bibliotheek?

“De studiekringen50plus zijn voor BiblioPlus een belangrijke en waardevolle aanvulling op ons activiteitenprogramma. Ze sluiten perfect aan bij onze missie om mensen te helpen zich een leven lang te blijven ontwikkelen. Deelname aan een studiekring betekent voor de deelnemers dat zij nieuwe kennis opdoen en eigen kennis en inzichten kunnen delen met andere ‘nieuwsgierige’ mensen. Een nieuw netwerk opbouwen en voor wie dat wil, is er de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden (zoals presenteren of het gebruik van PowerPoint) aan te leren. Ik vind de studiekringen een fantastische activiteit om de grijze cellen op een leuke manier aan het werk te houden!” Dit zijn de ervaringen van Wilma Lems van Biblioplus.

Wat is een studiekring?

Een studiekring is een vaste groep van tussen de 10 en 20 senioren, die soms eens per week maar meestal om de veertien dagen bij elkaar komt. Elke bijeenkomst duurt zo’n twee uur en start doorgaans met een “rondje actualiteiten”. Wat heeft iedere deelnemer geraakt in de afgelopen periode? Vervolgens presenteert een van de studiekringleden een onderwerp, daarna is er tijd voor discussie en/of een vragenronde. Studiekringen functioneren zelfstandig en hebben ieder een eigen ‘sfeer’. De gemene deler? Samen iets nieuws ontdekken, gezelligheid en het houdt je bij de tijd!

Toegevoegde waarde van een studiekring

Waarom het belangrijk is om als bibliotheek studiekringen in je programma op te nemen? Omdat je hiermee een heel concrete invulling geeft aan de programmalijn Leven Lang Ontwikkelen én aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bibliotheek. De studiekringen groeien allemaal op hun eigen wijze uit tot sociale netwerken. Het worden communities waarin de leden naar elkaar omkijken, zelfs bij toename van kwetsbaarheid, wat helpt in het tegengaan van eenzaamheid. Als bibliotheek heb je een voor de deelnemers zeer waardevolle interventie, die je ook nog eens ten voordelen van je eigen programma en beleid kunt benutten. Hoe dat werkt? Dat leggen we graag uit in de train-de-begeleider training.

Ook aan de slag met een studiekring?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden in jouw Bibliotheek? Hier vind je meer informatie over hoe je studiekringen kunt opstarten, of informeer bij Marjan Middelkoop, m.middelkoop@cubiss.nl of Ivette Sprooten, i.sprooten@cubiss.nl.

Verder zal Yvonne Sinkeldam, adviseur Rijnbrink, tijdens de Stamtafel Leven Lang Ontwikkelen op 30 maart een toelichting geven over het opzetten van een studiekring50plus.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>