Taal op het werk

In Noord-Brabant zijn bijna 100.000 werknemers laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen, rekenen en computeren. Vaardigheden die je nodig hebt om volwaardig deel te nemen op het werk én aan de samenleving!  Alarmerende cijfers, die ook voor werkgevers voelbaar zijn: een hoog ziekteverzuim, lagere productiviteit en meer ongelukken op de werkvloer.

Cubiss maakt werkgevers in Brabant bewust van dit onzichtbaar probleem dat ook bij hen op de werkvloer speelt. Dit is een onderdeel van het Tel mee met Taal actieprogramma

Bekijk ons aanbod voor werkgevers

Haal het beste uit jouw personeel! Cubiss biedt advies, ondersteuning en trainingen. De trainingen en workshops zijn speciaal ontwikkeld voor teamleiders, hr-medewerkers en managers.

klein_Letter taal.JPG

Awarenesstraining: Werk en taal

In deze training leert u laaggeletterdheid te herkennen onder uw personeel. En komt u meer te weten over de omvang van het probleem en het belang van herkenning voor uw bedrijf.

 


Voor wie: hr-medewerkers, teamleiders en managers
Duur: 1,5 tot 2,5 uur (op maat gemaakt)
Kosten: Kosteloos voor werkgevers in provincie Noord-Brabant. Deze training wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant

 

klein_eenvoudige taal.jpg

Workshop: Helder schrijven

Veel teksten zijn te moeilijk. Hoe zorgt u ervoor dat u als leidinggevende schrijft op een manier die 95% van de lezers begrijpt? In deze workshop leert u helder te schrijven.

 


Voor wie: HR-medewerkers, teamleiders, managers en communicatiemedewerkers
Duur:

2,5 tot 3 uur (op maat gemaakt)

Kosten: Deze workshop wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant

 

klein_praten.png

Workshop: Hoe bespreek je ‘laaggeletterdheid’ met jouw collega? 

Heeft u een collega die veel moeite heeft lezen of schrijven? Maar u weet niet hoe u het gesprek moet aangaan? In deze workshop leert u middels rollenspellen hoe u laaggeletterdheid op een goede manier bespreekbaar kunt maken.


Voor wie: HR-medewerkers, teamleiders en managers
Duur: 2,5 tot 3 uur (op maat gemaakt)
Kosten: Deze workshop wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant

 

klein_trainingen.jpg

Advies subsidie taalcursus Nederlands

Wist u dat tot wel 67% van de cursuskosten van een taalcursus vergoed kan worden via de landelijke subsidieregeling Tel mee met taal? Cubiss adviseert en ondersteunt u bij de aanvraag.
Neem contact op met Moon Fung Fong via m.fong@cubiss.nl


Voor wie: Bedrijven die investeren in taalcursussen
Duur: -
Kosten: Dit advies wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant

klein_bedrijfsscan.jpg

Bedrijfsscan Taal op de werkvloer

Vaak wordt gedacht dat laaggeletterden geen baan hebben. Uit onderzoeken blijkt dat juist meer dan de helft een betaalde baan heeft. Wilt u inzicht in de taalvaardigheid van uw personeel? Cubiss maakt een scan van uw bedrijf: een rapportage die een globaal inzicht geeft in laaggeletterden werknemers.


Voor wie: Bedrijven met meer dan 750 medewerkers
Duur:
Kosten: Deze bedrijfsscan wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant

 

klein_conversatie.jpg

Gesprek 

Wilt u als bedrijf aan de slag met taal op het werk? Maar u weet niet waar te beginnen? Onze adviseurs komen graag bij u langs voor een intakegesprek!

 


Neem contact op met Moon Fung Fong via m.fong@cubiss.nl

 

 

 

 

 

Slim om te investeren in taalvaardigheid

Samen met verschillende organisaties helpt Cubiss werkgevers in Brabant bij het verbeteren van de taalvaardigheid van hun personeel. Hier een kort filmpje over het belang van aandacht voor taal op het werk.

Over laaggeletterdheid

klein_factsheet taal op het werk.png

Factsheet taal op het werk

Deze factsheet legt kort en duidelijk uit wat laaggeletterdheid betekent op het werk. Bekijk de achterkant, daar staan quotes van bedrijven in Brabant die al aan de slag zijn met taal op het werk.

Bekijk de factsheet >>

 

klein_research.png

Rapport Spreiding laaggeletterdheid | 2019

Onderzoek laat zien dat veel laagopgeleide medewerkers het minimale taalniveau niet beheersen. Schoonmakers zijn de allergrootste groep, gevolgd door hulpkrachten in de bous.

Lees het volledige onderzoek >>

klein_best practices.jpg

Best practises

Aan de slag gaan met taal op het werk is lastig. Gelukkig heeft Cubiss een aantal bedrijven die al bezig met taal voor u verzameld. Laat deze voorbeelden u inspireren en motiveren.

Ga naar de best practises >>

klein_tips algemeen 2.jpg

5 tips voor bedrijven

De kans is groot dat ook in uw bedrijf iemand werkt die veel moeite heeft met lezen of computeren. Maar hoe herkent u deze werknemers?  Werkgeversorganisatie VNO-NCW geeft u 5 tips.

Ga naar de tips >>

klein_video uitzending.jpg

Nieuwsuur-uitzending

Een groeiende groep jongeren verlaat school laaggeletterd. De Nieuwsuur-uitzending gaf aandacht aan laaggeletterdheid bij jongeren. 

Bekijk de Nieuwsuur-uitzending >> 

 

klein_agenda.jpg

Evenementen

Gedurende het hele jaar organiseert Cubiss samen met partners regionale bijeenkomsten rond het thema rendement met taal. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor werkgevers. Denk aan directie, HRM, P&O adviseurs en teamleiders.

Bekijk de agenda >>

Onderzoek naar laaggeletterdheid

klein_onderzoek taal.jpgLaaggeletterdheid onder Brabanders

Naar het onderzoek naar taal >>

 

Meer informatie?

Meer weten over taal op het werk? Neem contact op met Moon Fung Fong via m.fong@cubiss.nl