Wegwijs in de collectie voor NT1 en NT2

De meeste bibliotheken beschikken over een collectie met materialen NT1 (voor volwassenen met Nederlands als hun eerste taal) en NT2 (Nederlands als tweede taal). Het gaat om studiematerialen voor het verbeteren van taal- of digitale vaardigheden en ook wel andere basisvaardigheden. 

Deze of een aanvullende collectie maakt ook deel uit van het aanbod van het DigiTaalhuis; de dienst van de Bibliotheek bedoeld voor iedereen die moeite heeft met computers, internet of de Nederlandse taal. 

Voor bibliotheekmedewerkers en ook taalhuismedewerkers is het lang niet altijd even gemakkelijk om over collectie voor NT1 en NT2 te adviseren. Er zijn heel veel verschillende materialen voor diverse groepen gebruikers over diverse vaardigheden (zoals lezen, schrijven, luisteren, spreken) op diverse taalniveaus en voor diverse gebruiksdoeleinden (zelfstudie, klassikaal, taalcoaching). 

In het kader van deskundigheidsbevordering voor bibliotheek- en taalhuismedewerkers biedt Cubiss de training Wegwijs in de collectie voor NT1 en NT2 aan. 

Collectie NT1 en NT2

Training

Via de training Wegwijs in de collectie voor NT1 en NT2 reiken we een wegwijzer (en gesprekskader) aan in de vorm van een beslisboom en geven we suggesties voor titels die passen bij de uiteenlopende behoeften. Ook verwijzen we naar interessante bronnen en websites. Lees hier verder over de Wegwijzer en de bijbehorende Toelichting. 

De trainingen worden positief ontvangen. De deelnemers melden meer grip te hebben op deze collectie. Ook weten deelnemers nu waar ze actuele informatie kunnen vinden.

Contact

Wil je meer weten over de collectie NT1 en NT2 of over de training? Neem contact op met Marjan Middelkoop.