1 mei 2023
/
Oplossingen

Zomer-Lees-Expeditie header.png

De Zomer van 2023 komt eraan!

Zwemmen of buitenspelen tijdens de vakantie is natuurlijk heel belangrijk en leuk! Maar het is ook belangrijk om het lezen te onderhouden. Want als je goed kunt lezen, dan kun je de hele wereld aan.
In de vakantie is lezen niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Juist voor kinderen die uit zichzelf niet zo snel een boek pakken, is het ‘zomerlezen’ bedacht. Om zo een terugval in leesniveau en leesmotivatie te voorkomen.

De Zomer-Lees-Challenge is er voor kinderen vanaf groep 3, het Vakantie-doe-boekje voor kinderen in groep 3 en 4, de Zomer-Lees-Reis voor de onderbouw en de Zomer-Lees-Expeditie voor de bovenbouw. Deze materialen kunnen kinderen een extra stimulans geven om tijdens de zomervakantie enkele boeken te lezen en te ontdekken dat lezen in de zomer ook heel leuk kan zijn.
 

Aanbod

De materialen kunnen zowel gebruikt worden voor de samenwerking met scholen als in de bibliotheekvestiging om het lezen in de zomervakantie te stimuleren. Met de drukwerkbestanden kunnen bibliotheken zelf de oplage bepalen en de bestanden laten drukken. 

Zomer-Lees-Reis en Zomer-Lees-Expeditie (2022-2023)

Doebladen

Er zijn twee doebladen beschikbaar: een doeblad voor de onderbouw (Zomer-Lees-Reis) en een doeblad voor de bovenbouw (Zomer-Lees-Expeditie).
Het doeblad is A3 formaat, dubbelzijdig bedrukt, met de uitdaging om tijdens de zomervakantie 5 boeken te lezen. Op de binnenkant is een landkaart afgebeeld waarin de 5 gelezen boeken genoteerd en beoordeeld kunnen worden. Onderweg komen de kinderen puzzels, raadsels en boektitels in geheimschrift tegen.

Download Zomer-Lees-Reis of Zomer-Lees-Reis met snijtekens (onderbouw).
Download Zomer-Lees-Expeditie of Zomer-Lees-expeditie met snijtekens (bovenbouw).

Instructies leerkrachten

Er is een bewerkbare instructie voor het onderwijs, met tips voor het introduceren van de twee doebladen.

Download de instructie onderwijs.

Ouderbrieven

Er zijn twee ouderbrieven beschikbaar en een display voor in de bibliotheekvestiging.

Het gaat om een bewerkbare ouderbrief, A4 Word formaat, met een opgemaakt header en voorbeeldtekst. Twee varianten: voor de onder- en de bovenbouw. Het document kan ook gebruikt worden voor een display in de bibliotheekvestiging als er wordt gekozen om de doebladen in de bibliotheek in te zetten.

Download voorbeeld Ouderbrief Zomer-Lees-Reis (onderbouw).
Download voorbeeld Ouderbrief Zomer-Lees-Expeditie (bovenbouw).

Beeldmateriaal

We delen graag de headers met je, je kunt deze in allerlei uitingen gebruiken.

Download de header Zomer-Lees-Reis (onderbouw)
Download de header Zomer-Lees-Expeditie (bovenbouw)
 

Zomer-Lees-Challenge en Vakantie-doe-boekje (2021)
 

Zomerlezen groep 3 en 4 Vakantie-doe-boekje 

Een boekje met verhaaltjes, puzzels en raadsels. Om mee te geven in een vakantieleestas met een aantal boeken om in de vakantie te lezen. Of om uit te delen in de bibliotheekvestiging als zomercadeautje. 

Download het Vakantieboek of het Vakantieboek met snijtekens.

Zomer-Lees-Challenge groep 3 t/m 8  

Op de voorzijde staat de uitdaging om tijdens de zomervakantie 5 boeken te lezen, met ruimte om de vijf gelezen boeken te noteren. Op de achterzijde staat een Zomer-Lees-Bingo met 20 opdrachten (o.a. lees een boek met een getal in de titel, lees een boek met een dier op de kaft, lees een boek met gedichten). Dubbelzijdig A4 blad.

Download de Zomerleeschallenge of de Zomerleeschallenge met snijtekens.  

Ouderbrief of display voor in de bibliotheekvestiging

Een bewerkbaar ouderbrief in A4 Word formaat met een opgemaakte header in Zomerlezen. Dit document kun je gebruiken voor een ouderbrief. We leveren een voorbeeldtekst mee. Je kunt de tekst zelf aanpassen en het logo van de bibliotheek toevoegen. Het document kan ook gebruikt worden voor een display in de bibliotheekvestiging als gekozen wordt om de Zomer-Lees-Challenge in de bibliotheek uit te zetten. Of voor suggesties voor ouders en leerkrachten. 

Download de Ouderbrief voorbeeld.

Meer informatie

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met José Peijen.Zomer-Lees-Reis header.png