Zomerlezen header-DEF.jpg

De Zomer komt eraan!
Kinderen hebben dit schooljaar minder leeskilometers gemaakt, zowel op school als thuis. Het doorlezen in de zomervakantie is daarom extra belangrijk. Als kinderen in de zomer blijven lezen, behouden ze hun leesniveau of gaan ze zelfs vooruit.

Vanuit het Provinciaal Vakberaad Jeugd Brabant heeft de werkgroep verschillende mogelijkheden bekeken voor een aanbod zomerlezen voor de Brabantse bibliotheken. Deze werkgroep bestaat uit Miranda Schaap (Bibliotheek Veldhoven), Han Meijers (Huis73) en José Peijen (Cubiss).

De materialen Zomer-Lees-Challenge van Huis73 vormen de basis van het aanbod. Daarnaast wordt ook het Vakantie-doe-boekje voor groep 3 en 4 opnieuw aangeboden (aangepaste editie 2021) en is er een aanbod van een doe-boekje Duik mee de zomer in van BiblioPlus (voor groep 1 t/m 8).

​Er zijn genoeg kinderen die uit zichzelf niet zo snel een boek pakken. Juist voor hen is het 'zomerlezen' bedacht om zo een terugval in leesniveau en leesmotivatie te voorkomen. De materialen 'zomerlezen' kunnen kinderen een extra stimulans geven om tijdens de zomervakantie enkele boeken te lezen, zodat hun leesniveau in de zomer op peil blijft en dat lezen in de zomer ook heel leuk kan zijn!

Aanbod

De materialen kunnen zowel gebruikt worden voor de samenwerking met scholen als in de bibliotheekvestiging om het lezen in de zomervakantie te stimuleren. Alle materialen zijn nu beschikbaar (zie bijlage onderaan)! Op deze pagina vind je drukwerkbestanden, in word en als pdf. Bibliotheken kunnen op deze manier zelf de oplage bepalen en de bestanden laten drukken. Daarnaast is er bestand waarin alle specificaties staan vermeld over het drukwerk.   

Zomerlezen groep 3 en 4  Vakantie-doe-boekje 

Een boekje met verhaaltjes, puzzels en raadsels. Om mee te geven in een vakantieleestas met een aantal boeken om in de vakantie te lezen. Of om uit te delen in de bibliotheekvestiging als zomercadeautje.  Dit boekje is vorig jaar ook aangeboden en is nu aangepast voor 2021. A5 formaat.

Zomer-Lees-Challenge groep 3 t/m 8  

Op de voorzijde staat de uitdaging om tijdens de zomervakantie 5 boeken te lezen, met ruimte om de vijf gelezen boeken te noteren. Op de achterzijde staat een Zomer-Lees-Bingo met 20 opdrachten (o.a. lees een boek met een getal in de titel, lees een boek met een dier op de kaft, lees een boek met gedichten). Dubbelzijdig A4 blad.  

Ouderbrief of display voor in de bibliotheekvestiging

2b. Een bewerkbaar ouderbrief in A4 Word formaat met een opgemaakte header in Zomerlezen. Dit document kun je gebruiken voor een ouderbrief. We leveren een voorbeeldtekst mee. Je kunt de tekst zelf aanpassen en het logo van de bibliotheek toevoegen. Het document kan ook gebruikt worden voor een display in de bibliotheekvestiging als gekozen wordt om de Zomer-Lees-Challenge in de bibliotheek uit te zetten. Of voor suggesties voor ouders en leerkrachten. 

Inspiratie voor suggesties vind je via Vakantielezen 2021 (groep 3 en 4) van Stichting Lezen. De flyers van Stichting Lezen zijn ook te downloaden maar de tips zijn niet allemaal van toepassing

Duik met een boek de zomer in (groep 1 t/m 8) 

BiblioPlus maakt elk jaar voor de samenwerking met scholen een zomer-doe-boekje met allerlei taalspelletjes en opdrachten en een pagina om de gelezen boeken in de vakantie te noteren. BiblioPlus stelt het drukwerkbestand gratis ter beschikking aan bibliotheken. A5 formaat. Bestanden Duik met een boek de zomer in zijn op te vragen via Joris van de Meulenhof

Meer informatie

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met Jose Peijen.

Meer weten?
Neem contact op met: