21 juli 2022
/
Oplossingen

Workshop ‘Signaleren laaggeletterdheid’

Hoe herken je laaggeletterde werknemers? Deelnemers aan de workshop ‘Laaggeletterdheid signaleren’ luisterden aandachtig naar workshopleider Marjan Middelkoop. Uit deze workshop kwamen verrassende eye-openers voor de deelnemers.

Deelnemers aan deze workshop waren voornamelijk HRM-adviseurs en teamleiders uit de zorg. Zij komen zowel in contact met laaggeletterde cliënten als met laaggeletterd personeel. De theorie over de aard, de omvang van de problematiek, de oorzaken en met name de signalen deed voor veel aanwezigen de ogen openen. 

Met een oefening gaf Marjan duidelijk weer wat het betekent laaggeletterd te zijn. Bij sommige deelnemers hoorde je bijna het figuurlijke kwartje vallen. Met verbazing reageerde een teamleider in de keuken van een groot Brabants ziekenhuis:

“Nu ik een aantal signalen ken, vermoed ik dat er binnen mijn team laaggeletterde medewerkers zitten. Geen wonder dat ze geen formulieren willen invullen!”

 

Deelnemers waren ook geïnteresseerd hoe je dit onderwerp bij de doelgroep bespreekbaar maakt.  Een pasklaar antwoord op deze vraag is er niet. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan en het probleem te normaliseren. Vertel deze persoon dat hij/zij niet de enige is, dat het invullen van formulieren voor iedereen moeilijk is en dat er er speciale cursussen zijn voor jong én oud.

Tijdens de workshop raakten de deelnemers overtuigd van het belang van het investeren in taalvaardigheid van werknemers. Na de workshop beschikten de deelnemers over de kennis die nodig is om signalen van laaggeletterdheid bij werknemers én patiënten te herkennen. Zij kregen ook tips hoe je dit bespreekbaar kunt maken.

Cubiss helpt werkgevers bij het bestrijden van laaggeletterdheid. We doen dit door bewustwording te creëren door het organiseren van informatiebijeenkomsten en workshops aan onder andere leidinggevenden. Werk jij bij een bedrijf dat hier meer over wil weten? Neem dan contact op met Marjan Middelkoop