1 juni 2023
/
Oplossingen

Rap that book! 

Leesconsulenten vo geven aan dat ze behoefte hebben aan makkelijke, leesbevorderende werkvormen die ze het vmbo kunnen aanreiken. Docenten vo hebben het druk, waardoor leesbevorderende activiteiten vaak sneuvelen: ze worden als saai ervaren door leerlingen en de docenten hoeven er volgens het curriculum niet per se iets mee. Daarom ontwikkelde Cubiss Rap that book! in samenwerking met rapper Jelle Verse en schrijver Buddy Tegenbosch. Rap that book! is een leesbevorderende werkvorm die leerkrachten zo klein of groot kunnen maken als ze zelf willen én die jongeren aanspreekt. 

Een heuse rapper 

Voor Rap that book! ging Helga Haak van Cubiss op pad om samen met een schrijver én een rapper video’s op te nemen. “Om Rap that book wat meer gewicht te geven, kozen we ervoor om het op te hangen aan de Jonge Jury. Leerlingen gaan een rap maken bij een boek van de Jonge Jury. Omdat Buddy Tegenbosch met zijn boek Match de prijs van de Jonge Jury van 2020 had gewonnen, vroegen we hem om zijn hulp. Hij heeft geweldig meegewerkt door video’s op te nemen over zijn boek, de Jonge Jury, hoe je een goed boek kiest en hoe hij aan het lezen is gebracht. Hijzelf en zijn boek zijn echt tot leven gekomen in de video’s die hij voor ons heeft gemaakt.”  

Van huiswerkopdracht tot hip-hop-project 

Het boek Match van Buddy Tegenbosch was daarom dus een mooi voorbeeldboek voor Rap that book! en bij een voorbeeldboek voor Rap that book! hoort een voorbeeldrap. Hiervoor is rapper Jelle Verse ingevlogen. Ook hij werkte geweldig mee aan het project. Hij heeft een rap gemaakt en opgenomen bij het boek Match en hij heeft een video opgenomen waarin hij de jongeren tips geeft voor het maken van een rap. 

Alle video’s zijn gegoten in een lesbrief voor docenten en een stappenplan voor de leerlingen. De docent kan het project zo groot en zo klein maken als hij zelf wil; daar geeft de lesbrief allerlei suggesties voor. Zo kan de opdracht in een halve les worden toegelicht en kan de rest als huiswerk aan de jongeren worden meegegeven. Maar op zijn grootst kan er een heus hip-hop-project aan worden gehangen, compleet met een podiumpresentatie, muzieklessen over hip-hop en rap en het inhuren van een rapper voor een eindfeest. 

Hebben?

Wil je dit mooie lesidee ook delen met jouw vo-scholen? Download de lesbrief voor docenten Rap that book! via onderstaande knop.