6 juli 2020
/
Overige

Leren over online organiseren

Wat hebben we geleerd tijdens de sessie 'We gingen online. En toen...'

Vanwege het coronavirus lagen veel diensten binnen de bibliotheek stil. Dus gingen we allemaal online. Maar hoe organiseer je nu sprankelende en inhoudelijke online evenementen? Hoe blijf je in verbinding met jouw doelgroep als je enkel op afstand mag blijven? 

Over dit onderwerp ging de online inspiratiesessie 'We gingen online. En toen...' van 1 juli. In één uur zijn we door onze gastheer, Jerre Maas van LiveWall, meegenomen in de wereld van online organiseren. Ook spraken we met Aafke de Bruijn van Het Noordbrabants Museum. 

Gepersonaliseerde video's en interactieve FAQ's

LiveWall is als geen andere een expert op het gebied van online organiseren. De afgelopen tijd hebben zij hun (vaste) klanten geholpen met de stap naar online in tijden van corona. Van gepersonaliseerde video's voor de Efteling tot een interactieve FAQ-pagina voor klanten van de KLM. Daarnaast organiseerden ze livestreams en pubquizen. 

Tip van Jerre: Ga in gesprek met andere partijen. Vaak kunnen ze al meedenken in de mogelijkheden. En ga aan de slag! 

Een museum thuis

Aafke de Bruijn, senior educator bij Het Noordbrabants Museum, vertelde over de opstart van digitale tours en de Instagram actie @Je_eigen_museum. Hierbij maakte het museum creatieve opdrachten waarmee kinderen thuis of op school aan de slag konden gaan. Het eindresultaat? Een eigen museum inclusief feestelijke opening. Het project is niet zomaar ontstaan. Ze hebben goed gekeken hoe andere musea gelijksoortige projecten aanpakten. Ook hebben ze veel zelf geëxperimenteerd. Wat voor filmpjes willen we maken? Gaan we werken met een voice-over? Tenslotte hebben ze externe partijen ingeschakeld voor onderdelen die ze zelf niet goed konden uitwerken, zoals het intro van de video's. 

De tip van Aafke aan andere die online gaan organiseren? Ga zelf experimenteren. Bepaal van te voor welke kwaliteit je wilt nastreven en schakel op een duurzame manier externe partijen in. 

Evaluatie Brabantse Bibliotheken

De komende weken nemen we contact op met alle Brabantse Bibliotheken om te kijken waar ze tegenaan lopen rond het thema online organiseren. Hoe kunnen we slimmer samenwerken? Waar ligt de behoefte? We spreken jullie snel!