Kinderpodcast Battle

Wil je op een vernieuwende manier aan de slag gaan met de Kinderboekenweek? Dát kan met de Kinderpodcast Battle! Een wedstrijd die draait om de leukste en origineelste podcast gemaakt door kinderen van groep 6, 7 en 8. Kinderen worden uitgedaagd om een podcast te maken van maximaal 5 minuten die past bij het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil! Kinderen kunnen fantaseren over beroepen die misschien helemaal nog niet bestaan. Een boek bespreken dat past bij de Kinderboekenweek. Of iemand interviewen met het beroep van hun dromen.
De wedstrijd loopt van mei tot en met augustus. Een aansprekende jury beoordeelt in september de inzendingen en er zijn leuke prijzen te winnen. De winnaars worden vlak voor de Kinderboekenweek in oktober 2021 bekend gemaakt. 

De Kinderpodcast Battle is een veelzijdige wedstrijd waarbij het maken van een podcast centraal staat en tegelijk het plezier in lezen stimuleert. Het is een mooie combinatie van het werken aan taalvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en creativiteit. Door zelf een verhaal te maken blijft taal beter hangen bij kinderen. Daarnaast komen digitale vaardigheden aan bod bij het maken van een podcast.

tijdlijn kinderpodcastbattle.png

Ga ook aan de slag met de Kinderpodcast Battle in jouw werkgebied. In de programmering van de bibliotheekvestigingen of in de samenwerking met het onderwijs. Neem deze activiteit bijvoorbeeld op in de zomerprogrammering. Organiseer workshops podcast maken in de bibliotheek. Werk samen met de buitenschoolse opvang of zet het in samenwerking met leerkrachten in op de basisschool.
In principe kan elk kind zelfstandig meedoen met de Kinderpodcast Battle, maar door er een groepsactiviteit van te maken onder begeleiding van de bibliotheek wordt dit project veel rijker.

Instructies

Om de Kinderpodcast Battle tot een succes te maken is er een aantal instrumenten ontwikkeld:

  • Een instructie voor jou als bibliotheekmedewerker (te downloaden onder aan de pagina).
  • Een instructie voor scholen en bso's (te downloaden onder aan de pagina). Hiermee kunnen scholen en bso's zelfstandig aan de slag met de Kinderpodcast Battle, of samen met de bibliotheek.
  • Een online kinderinstructie: een multimediaal stappenplan voor kinderen om aan de slag te gaan met de Kinderpodcast Battle via hun smartphone of tablet. Lees meer hierover in de instructies.
  • De website www.kinderpodcastbattle.nl voor meer informatie over de wedstrijd en het inzenden van de podcasts.
  • Een toolkit ter promotie met een poster en een aantal voorbeeldberichten voor de website en sociale media. Deze zijn ook te vinden in de instructies.
  • Een luisterlijst ontwikkeld door Beeld en Geluid. Hierin vind je mini-podcasts over uiteenlopende beroepen.

 

Meer informatie

Neem contact op met Marit Leendertse via m.leendertse@cubiss.nl voor vragen en/of opmerkingen.

Meer weten?
Neem contact op met: