2 oktober 2023
/
Oplossingen

Jouw Leven Als

vergroten van bewustzijn rondom kansenongelijkheid en hierover in gesprek gaan

Wat als je in een ander gezin was opgevoed, je ergens anders was geboren, je met een ander geslacht was geboren. Had je dan andere kansen? En waren deze beter of slechter?

Kansenongelijkheid in beeld

De kansenongelijkheid is groot. Ook in Nederland. Waar en hoe je bent geboren heeft invloed op alles, zelfs op het niveau van je lees-, taal- en rekenniveau. De online tool Jouw Leven Als brengt de huidige kansenongelijkheid in Nederland snel en duidelijk in kaart op een laagdrempelige en informele wijze.

Jouw Leven Als richt zich voornamelijk op jongvolwassenen (15 t/m 23 jaar). Het is ontwikkeld om het bewustzijn rondom kansenongelijkheid te vergroten en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Jouw Leven Als kan onder andere worden ingezet in en via bibliotheken, op scholen en bij welzijns- en jongerenorganisaties. 

Inhoud

De gehele Jouw Leven Als-tool bestaat uit meerdere onderdelen:

Tool Jouw Leven Als-machine
Duik in de Jouw Leven Als-machine, klik op de gekleurde knoppen om jouw levenssituatie te veranderen en zie wat er gebeurt. Dankzij alle verzamelde data zijn de verschillen in kansen en de kansenongelijkheid goed te zien. En als we die kansenongelijkheid zien, dan kunnen we er iets aan doen.

Verhalen
Je vindt er ook zes ervaringsverhalen. Over armoede, ouders die moesten vluchten, schoolworstelingen, discriminatie, van perspectief wisselen, maar vooral over je eigen geluk vinden en vasthouden.

Mediatips
Met series, boeken, muziek en podcasts voor verdieping, inspiratie en een vleugje frustratie.

Handleiding
In de handleiding vind je uitleg, informatie, toepassingen en handvaten. Hierbij gaan we uit van drie richtingen; Bibliotheek via educatie, Bibliotheek eigen programmering en Bibliotheek naar andere organisaties.

Lessen
Met de basisles, lesopzet en lessuggesties kun je direct aan de slag.

Bekijk de tool

Download de handleiding

Meer informatie

Heb je vragen over de tool? Neem contact op met Cubiss adviseur Marit Leendertse.
Heb je vragen over de lessen? Neem contact op met Cubiss adviseur Barry Kuijpers.