Elke gemeente voorziet haar inwoners van informatie over een breed scala aan onderwerpen en thema’s. Van WMO en jeugd- en gezinszaken tot culturele activiteiten. Hiertoe is het nodig dat zij beschikken over alle relevante informatie over (lokale) organisaties en hun dienstverlening.
De Nederlandse openbare bibliotheken beheren een sociale kaart die voor iedere gemeente beschikbaar is. De naam van deze sociale kaart is G!DS. Ruim 80 van de 393 gemeenten in Nederland maakt hier op dit moment al gebruik van.
De gemeente geeft zelf aan welke gegevens zij nodig heeft ten behoeve van haar sociale kaart. Zijn adresgegevens voldoende of is er behoefte aan bepaalde aanvullende informatie over de organisatie? Maatwerk is hierin mogelijk.
In samenwerking met de bibliotheek worden lokale gegevens verzameld in G!DS, in aanvulling op de gegevens van landelijke (koepel)organisaties die hier reeds in opgenomen zijn. Het systeem vraagt om een periodieke controle op actualiteit. Zo blijft G!DS up-to-date en wordt de kwaliteit gewaarborgd.
Werken in G!DS is eenvoudig, dus een organisatie kan de informatie ook zelf beheren. Er zijn instructies beschikbaar, evenals een helpdesk.
De gegevens uit G!DS kunnen worden gepresenteerd binnen elke website, app of widget. Informatie kan op meerdere locaties tegelijk getoond worden, terwijl deze slechts één keer ingevoerd en bijgehouden hoeft te worden. U beschikt dus altijd en overal over een actueel gegevensbestand.
G!DS is ingericht voor optimaal gegevensbeheer. Zo wordt adresinformatie overgenomen uit het officiële postcoderegister en kan er bijvoorbeeld worden gekoppeld met het Handelsregister en de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).
Onze inwoners en professionals efficiënt voorzien van de juiste informatie met G!DS als digitale sociale kaart in de website Tilburg Helpt - Beleidsadviseur Mabel Giesbers, Gemeente Tilburg
Bovenstaande toepassingen maken gebruik van dezelfde G!DS-informatie. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld het aanbod van contractpartners in de zorg maar in één database te worden ingevoerd en bijgehouden. G!DS vervult hiermee de functie van bronbestand binnen het gemeentelijk informatiesysteem.
Neem ook een kijkje op de website www.gidsvoornederland.nl.