1 maart 2021
/
Publicatie

Oost west, thuis best?

In gesprek met twee spouses

"Over expats (kennismigranten, afkorting van ‘expatriats’) en hun levenspartners (‘spouses’) horen we niet zoveel in de media. Momenteel iets meer door de Brexit en niet-verlengde arbeidscontracten vanwege corona, maar in vergelijking met bijvoorbeeld asielmigranten en arbeidsmigranten, blijft de aandacht voor de expats achter. Terwijl er toch best veel expats zijn in Nederland. Exacte aantallen zijn er niet, maar naar schatting werken er ongeveer 400.000 expats in ons land. Vaak komen zij niet alleen, maar nemen ze een partner of gezin mee. Zou hun verblijf in Nederland zo geruisloos aan ons voorbijgaan omdat ze zelf geen problemen ervaren en ‘de maatschappij’ geen hinder van ze ondervindt? Omdat ze als het ware in een gespreid bedje terechtgekomen zijn?

Als ik me hier wat verder in verdiep, blijkt het leven van spouses vaak best ingewikkeld. Het valt niet altijd mee om met je partner te verkassen naar de andere kant van de wereld, terwijl diegene een heel duidelijk doel heeft; een nieuwe baan, en jij (nog) niet.

Ik ben benieuwd naar persoonlijke ervaringen en besluit te informeren bij twee (ex-)spouses uit mijn netwerk. Hun ervaringen lees je in de publicatie Oost west, thuis best?."