Zelfs het Van Dale bevat nepnieuws

En dan ook meteen factcheck, nepfoto en bullshitdetector. Dat zijn een paar van de nieuwste woorden in Van Dale Online. Hoog tijd dus voor een e-learning Nepnieuws.

Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen. Nu het internet een belangrijke nieuwsbron is en nepnieuws overal aanwezig is, is kritisch (leren) lezen en kijken belangrijker dan ooit. In deze e-learning over Nepnieuws leer je daarom de zin van de onzin te onderscheiden. Door deel te nemen aan deze e-learning kom je als docent, mediacoach of bibliotheekmedewerker op een laagdrempelige manier meer te weten over Nepnieuws.

Inhoud

In 3 lessen besteden we aandacht aan Nepnieuws. In de e-learning wordt aan de volgende aspecten aandacht gegeven:

 • Les 1: Wat is nepnieuws:
  Je krijgt inzicht in de eigenschappen, verspreiding en doeleinden van nepnieuws;
  Je leert de psychologische technieken herkennen die bij nepnieuws worden gebruikt.
 • Les 2: Omgaan met nepnieuws:
  Je leert om nepnieuws te ontdekken;
  Je krijgt inzicht in hoe nepnieuws voorkomen kan worden;
  Je leert hoe jij als professional jongeren kan leren omgaan met nepnieuws.
 • Les 3: Beeldtaal en –manipulatie:
  Je krijgt inzicht in welke mate beeldtaal een rol speelt in het dagelijks (online) leven;
  Je leert hoe je aan kunt geven waarom kritisch kijken belangrijk is.

De training is zo opgezet dat je zelf je (studie)tijd bepaalt en studeert waar en wanneer het jou het beste uitkomt. Op deze manier kun je op een makkelijke manier je kennis vergroten of aanscherpen rondom het thema nepnieuws. De e-learning start op dinsdag 30 mei 2017. Een les neemt ongeveer 2 uur tijd van je in beslag.

Voor wie

De training is gericht op docenten, mediacoaches en bibliotheekmedewerkers, maar is zeker ook toegankelijk voor anderen die interesse hebben op het gebied van nepnieuws.

Aanmelden

De aanmelditermijn voor deze e-learning is gesloten. Deelnemers ontvangen op dinsdag 30 mei een mail met de instructie om aan de slag te kunnen gaan met deze e-learning.

Onze e-learnings zijn bedoeld om iedereen die kinderen, jongeren of studenten begeleidt up-to-date te houden op het gebied van mediawijsheid.

 

 

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.