13 februari 2019
/
Publicatie

Boek bij de Boterham

Tineke Delfgou van Bibliotheek Landgraaf, Anja Frijns, beleidsmedewerker bij Relim (*) en Ivette Sprooten, adviseur Laaggeletterdheid bij Cubiss, aan het woord rondom het project ‘Boek bij de Boterham.’

We spreken af met Tineke en Ivette voor een interview bij een lekkere boterham. Anja bellen we later. Lees hier het hele interview.

Cubiss Limburg is een van de initiatiefnemers van het Bondgenootschap voor Geletterdheid Parkstad. Dertig bondgenoten waaronder Reïntegratiebedrijf Relim en Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken spannen zich al enkele jaren samen met de overheid in om laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen.
Ook Relim heeft te maken met laagtaalvaardige cliënten. De afgelopen jaren hebben zij een NT1 cursus georganiseerd, cliënten zijn naar klik&tik bijeenkomsten in de bibliotheek gebracht en Tineke is gestart met een leeskring.

boek boterham nieuw.jpgAnja: “Onze mensen zien graag bekende mensen om zich heen en een vertrouwde omgeving. Vandaar dat we de leeskring in Relim organiseren. We organiseren elk jaar drie verschillende leeskringen waar 8 tot 10 personen aan meedoen. Ze vragen me regelmatig of ik al weet welk boek we gaan lezen. Ze verheugen zich erop.”

Waarom organiseert Relim deze activiteiten? Anja vertelt: ”Je krijgt heel veel informatie via de post of internet. Als je dat niet kunt lezen, dan mis je zoveel. Toeslagen, huursubsidie. Als je zelfstandig kunt lezen ben je vrijer, onafhankelijker, zelfstandiger. En een boek lezen is gewoon leuk. De medewerkers worden steeds enthousiaster en dat doet me heel veel plezier.”

Ivette: “Tineke en ik vonden dat we meer konden doen dan alleen een leeskring, misschien een minibibliotheek? Want als je de minibibliotheek in Relim hebt ontdekt, dan ga je makkelijker naar de ‘gewone‘ bibliotheek. De locatie Relim bleek niet geschikt voor een vaste minibibliotheek. Maar ja, we hadden elkaar al helemaal gek gemaakt. We wilden door. Hoe lossen we dat op? Gewoon, doen!”

Hoe hebben Tineke, Ivette en Anja dat gedaan; 'gewoon doen'? Welke tips hebben zij? Lees hier verder over het succesvolle project Boek bij de Boterham.

Op de foto staan Paula Peters (werkcoach kantine) en Angie Beckers (medewerkster kantine) van Reïntegratiebedrijf Relim.

(*) Bij Relim komen mensen met psychische kwetsbaarheid en een afstand tot de arbeidsmarkt om te leren werken.