Urban = ook taal

Jongeren aan het lezen krijgen valt niet mee. Maar lezen is natuurlijk niet de enige manier om met taal bezig te zijn! Organiseer urban-activiteiten voor én met jongeren en ontdek de grote rol die taal daarin speelt! 

Spoken Word Breda 

Cubiss, Surplus en Bibliotheek Nieuwe Veste zochten samenwerking in de vorm van een serie Spoken Word workshops voor het meidenwerk in Breda Zuid-West. De meiden hebben workshops gevolgd van Spoken Word Artist Carmen Verduyn en op die manier werkten zij aan taal én aan hun zelfvertrouwen. Lees hier het interview met Lisa van Weerdenburg (Jeugdwerker Surplus Breda) en Carmen Verduyn (Spoken Word Artist).

De meiden spraken in de weken na de workshops onderling vaker Nederlands dan voor het traject!

Rappen

Lokale rappers als rolmodellen in Tilburgse wijken

In 2018 heeft Cubiss samen met het jongerenwerk in Tilburg (R-Newt) het project Rap it up! georganiseerd. In drie verschillende wijken verzorgden lokale rappers workshops voor jongeren van 12 tot 15 jaar. De jongeren schreven zelf raps, speelden met teksten van anderen en doken de studio in om hun eigen nummer op te nemen.

Bekijk het filmpje en word net zo enthousiast als wij!

 

 

De lessen die wij van de jongeren en van R-Newt geleerd hebben?

  • Rolmodel - De inzet van een rolmodel is een hele goede manier om jongeren te motiveren. De ingezette rappers hadden aanzien en waren voor de jongeren echt dé reden om naar de workshops te komen.
  • Samenwerking - De jongerenwerkers van R-Newt kennen de jongeren in de buurten en weten precies hoe ze deze jongeren kunnen overtuigen om te komen. Zonder deze ingang tot de jongeren was het nooit gelukt om deelnemers te vinden.
  • Studio - Alle locaties van R-Newt beschikken over een studio waar de geschreven teksten op een beat gezet konden worden. Dit was voor de deelnemers echt de kers op de taart. Zonder deze faciliteiten is een rapworkshop eigenlijk een no-go.

De rappers die de workshops verzorgden hebben allemaal zelf invulling gegeven aan het programma. Wel is hen verteld dat de nadruk moest liggen op taal. Dit heeft op hele verschillende manieren vorm gekregen. Er is gepraat over rijmschema’s, er zijn woordspinnen gemaakt, synoniemen gezocht en er is zelfs een kinderboek gerapt.

Wil je een uitgebreide beschrijving van dit project? Lees dan de blauwdruk.

RNewt kreeg een artikel op de voorpagina van het Brabants Centrum over een mooi project voor leerlingen.
Collega's Goswin en Katia waren bij één van de rapworkshops, lees hier de blog van Goswin. Of bekijk het filmpje van één van de deelnemers:

HIPHOPINJEBIEB #2

Urban culture in jouw bieb?  Neemt jouw bibliotheek jongeren serieus voor de volgende stap naar urban programmering? Bekijk de website van HipHop Taskforce. Er zijn ook logo's voor HipHop in je Bieb ontwikkelt die alle Bibliotheken mogen gebruiken. Deze vind je hier.

hiphopinjebieb1000px.jpg

Tel mee met Taal festival

Cubiss adviseur Goswin Konings sprak 19 november op het Tel Mee Met Taal-Festival, een landelijk congres over laaggeletterdheid en leesbevordering. Haar bijdrage 'Alleen nerds lezen boeken' geeft een mooi voorbeeld van hoe je jongeren wél enthousiast krijgt voor taal.

Ze vertelde hoe je jongeren enthousiast kunt maken om buiten schooltijd met taal aan de slag te gaan. Ze nam de luisteraars mee in een zoektocht die start met een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Youngworks, vorm kreeg in de ABCDay op het ROC in Tilburg en nu een zeer succesvol vervolg kent in Rap it up!, een serie rap-workshops verzorgd in samenwerking met jongerenwerkers van R-Newt in Tilburg. Meer weten?

Collega Goswin Konings houdt zich bij Cubiss bezig met taalactiviteiten voor jeugd en jongeren. Lees haar bevindingen en tips. Contact opnemen mag natuurlijk ook altijd!