Datum

Taal leren - Stichting Buddy to Buddy

Stichting Buddy to Buddy Breda koppelt nieuwkomers aan Bredanaars. Een buddy-koppel heeft gedurende vier maanden wekelijks een contactmoment. Tijdens dat contactmoment maken de buddy’s kennis met allerlei aspecten uit elkaars leven. Ze hoeven daarvoor geen andere dingen te doen dan normaal. Naar de markt? Sporten? Eten? Dat kan prima met z’n tweeën. En zo leert de nieuwkomer het Bredase leven en z’n buddy steeds beter kennen.

Doel Buddy to Buddy

Belangrijkste doel van Buddy to Buddy is om eenzaamheid (bij nieuwkomers) te verdrijven door ze op een laagdrempelige manier in contact te brengen met anderen. Er zijn weinig restricties; vanaf 18 jaar kun je meedoen en ook mensen die al langer in Nederland zijn maar nog niet goed zijn ingeburgerd, zijn welkom.

Afgaande op het aantal buddy-koppels dat Buddy to Buddy al heeft opgeleverd, wordt het doel om eenzaamheid tegen te gaan zeker behaald. Begin 2017 werden de eerste buddy-koppels in Breda gevormd en op dit moment zijn 425 Bredanaars aan evenzoveel nieuwkomers gekoppeld. In totaal zijn er sinds 2016 2.000 statushouders aan Nederlanders gekoppeld door Buddy to Buddy. Want Buddy to Buddy bestaat niet alleen in Breda, maar ook in Zutphen en Utrecht.[2] 

Buddy to buddy vrijetijdsbesteding.jpgDeelnemers Anika en Mohedien tijdens het Buddy to Buddy project. Foto van Divri Media Creations

Verloop project

Buddy to Buddy draagt er ook toe bij dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren. Dit wordt geïllustreerd door buddy-koppel Anika en Mohedien. Mohedien sprak nauwelijks de taal toen hij aan buddy Anika gekoppeld werd. Anika heeft veel tijd voor Mohedien genomen; ze hebben samen veel gewandeld, gekaart en gepraat. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en heeft Mohedien een zaal in het Nederlands toe kunnen spreken! Natuurlijk is dit uitzonderlijk en niet alleen toe te schrijven aan het buddy-contact, maar het behoeft geen uitleg dat in het frequente contact met een Nederlander de taalvaardigheid vergroot wordt.

Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en heeft Mohedien een zaal in het Nederlands toe kunnen spreken! 

Natuurlijk gaat het buddyschap niet altijd zonder slag of stoot. Soms geven de cultuurverschillen of de taalkloof problemen, klikt het toch niet zo goed tussen de buddy’s of worden onderlinge afspraken niet nagekomen. Om daar mee om te kunnen gaan is er voor de buddy’s een speciale open-avond waarin ze kunnen bespreken hoe ze het contact ervaren. Er is een coach beschikbaar en De Huiskamer is wekelijks geopend voor iedereen.

Na vier maanden is het traject afgelopen. Vaak heeft de nieuwkomer dan genoeg ervaringen en contacten opgedaan om vooruit te kunnen. Wie daar behoefte aan heeft, kan zich echter nogmaals opgeven voor een traject van vier maanden. Dit geldt ook voor de Bredanaar.

Financiële ondersteuning

Buddy to Buddy wordt financieel ondersteund door fondsen zoals het Oranjefonds, VSB-fonds en Kansfonds. Maar het geld komt ook op andere manieren binnen: zo hebben kinderen van school De Nassau en hun ouders onlangs geld opgehaald voor Buddy to Buddy.

Een project dat zo succesvol verloopt, biedt dat nog ruimte voor dromen? Jawel hoor! De toekomstdroom van Anne, initiatiefneemster van Buddy to Buddy Breda: dat geen enkele nieuwkomer zich meer eenzaam hoeft te voelen en meteen aansluiting weet te vinden bij onze buddy-community!

Meer weten over dit project? De contactpersoon bij stichting Buddy to Buddy is Anne van Engelen.

Voetnoot:

  1. Zowel de nieuwkomer als de Bredanaar wordt – in het kader van gelijkwaardigheid – buddy genoemd.
  2. In Apeldoorn, Amsterdam, Wageningen, Amersfoort, Bronckhorst en Arnhem zijn op dit moment initiatiefgroepen bezig om Buddy to Buddy op te richten. 

De mooie voorbeelden in deze reeks worden over een aantal maanden gebundeld in een boekje samen met de portretten ‘Nieuw in Brabant’. Ken je ook een activiteit die we echt uit moeten lichten? Neem contact op met Nieke Geschiere via n.geschiere@cubiss.nl.  

Terug naar overzicht >>

Naar overzicht Actueel en Blogs >>