Laaggeletterdheid

Aan de slag met laaggeletterdheid!

Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar vaak nog een taboe op rust. Ongeveer 1,3 miljoen inwoners van Nederland tussen 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Groeiende verschillen in taalbeheersing vergroten sociale ongelijkheid en verkleinen maatschappelijke en financiële zelfredzaamheid.

Laaggeletterdheid zorgt voor problemen in het gezin, op het werk, veroorzaakt een slechtere gezondheid en belemmert het aangaan van sociale contacten. Cubiss wil voorkomen dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan.

Daarom adviseert en ondersteunt Cubiss organisaties, overheden en samenwerkingsinitiatieven, zoals bij vraagstukken rondom de 5 basisvaardigheden: taalvaardigheden, digitale vaardigheden, sociale vaardigheden, gezondheidsvaardigheden, financiële vaardigheden.

Cubiss werkt hierin samen met het onderwijs, welzijnsinstellingen, gemeenten en de Stichting Lezen en Schrijven.

Workshops en trainingen

Cubiss verzorgt bijeenkomsten en workshops gerelateerd aan de thema’s laaggeletterdheid en basisvaardigheden. Deze worden een aantal keer per jaar als open trainingen gegeven en op aanvraag kunnen de trainingen incompany worden verzorgd. De data van de open trainingen worden via de agenda van Cubiss bekend gemaakt.

De trainingen zijn bedoeld voor iedereen die interesse heeft voor, of te maken heeft met, mensen met ontoereikende basisvaardigheden, zoals taal- en digitale vaardigheden.

Meer informatie

Wil je meer weten over taal op de werkvloer, klik hier.

Voor meer informatie over vraagstukken rondom laaggeletterdheid en basisvaardigheden kunt u contact opnemen met:
Voor Brabant met Yvonne van den Berg, projectleider Versterken taalvaardigheid bij Cubiss via y.vandenberg@cubiss.nl of 06-30 07 49 53.
Voor Limburg met Ilse Lodewijks, projectleider Participatie en zelfredzaamheid bij Cubiss via i.lodewijks@cubiss.nl of via 06-20 96 00 51.

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.