Datum

Woorden stromen over mij

In december 2023 werd de fraaie bundel Woorden stromen over mij gepresenteerd tijdens twee afzonderlijke bijeenkomsten in Centre Céramique en de Bibliotheek Venlo. De publicatie bevat de beste teksten die geschreven zijn door nieuwkomers tijdens het project Schrijfwerkplaats. Wintertuin, een literatuurorganisatie uit Nijmegen, organiseerde de Schrijfwerkplaats samen met de bibliotheken en Cubiss.

In Maastricht en Venlo hebben twee groepen nieuwkomers zich acht weken lang in de bibliotheek gebogen over de uitdaging om boodschappen, ervaringen en beelden over te brengen in een taal die niet hun moedertaal is. Soms hadden ze nog maar weinig nieuwe taal tot hun beschikking, soms waren ze al wat langer in Nederland. Sommigen van hen waren docent, schrijver of journalist in hun land van herkomst. Er waren twintigers en zestigers en alles daartussen. De schrijfwerkplaats werd begeleid door docenten die uit eigen ervaring weten hoe moeilijk, maar ook hoe interessant het is, om gedichten en verhalen te schrijven en te presenteren in een vreemde taal.

Beide boekpresentaties waren sfeervol, heftig en ontroerend. De deelnemers vonden het “een geweldige ervaring” om aan dit project deel te nemen. “Ik heb er heel erg van geprofiteerd“, zei één van hen. Iedereen waardeerde vooral ook de mooie samenkomsten en het ontmoeten van andere mensen uit de hele wereld.

Jos Bouten schreef er voor de Limburger een mooi artikel over (te lezen met een abonnement). 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>