Datum

Winnaars Limburgse voorleeswedstrijden 2024

Dries Gommans (12 jaar) van Kindcentrum Onder de Linde uit Hegelsom heeft op 3 april 2024 de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8 gewonnen! Dries las voor uit 'Buiten is het oorlog: Anne Frank en haar wereld’ van Janny van der Molen. 

Volgens de jury wist Dries precies goed stiltes te laten vallen en de spanning in het verhaal op te bouwen.

Interview met winnaar Dries

Tweede en derde werden Elisabeth van Lidth de Jeude van Gereformeerde Basisschool Benjamin in Brunssum en Isa Langendonck van Integraal Kindcentrum Laar in Weert. 

Woensdagmiddag 3 april vond de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 - 8 plaats in het Royal Theater in Roermond. Zes lokale voorleeskampioenen lazen aan elkaar, het publiek en aan de jury voor uit hun favoriete boek. De jury bestond uit kinderboekenschrijver Jacques Vriens, auteur van kinder- en Young Adult boeken Esther Walraven en directeur van de Bibliotheek Meerssen Harriët Plantinga. De presentatie was in handen van Irene van der Aart, bekend van ZieZus. 

Naast de presentatie verzorgde Irene ook de pauze-act. Irene werd in de pauze vergezeld op het podium door Marc van Caldenberg, gedeputeerde van de provincie Limburg, en drie volwassen vrijwilligers uit het publiek voor een taalspelletje. 

In de tussentijd kon de jury in beraad. Ze hadden namelijk een erg lastige keuze te maken. Wie gaat namelijk Limburg vertegenwoordigen tijdens de finale van de Voorleeswedstrijd?

De jury heeft Dries benoemd tot Limburgse winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd en hij zal op woensdag 22 mei 2024 de provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Deze finale zal gepresenteerd worden door tv-presentator Edson da Graça.

Winnaars Pabo en Read2Me!

Op 3 april is er ook gestreden om de titel van provinciale winnaar van de Pabo Voorleeswedstrijd en Read2Me!. Melissa Hilgers van Fontys Venlo is de winnaar van de Pabo Voorleeswedstrijd. Melissa las voor uit ‘Leeuw met strepen’ van Marlene Rebel en Lucinda Vos. 

Interview met winnaar Melissa

Winnaars Read2Me! Limburg 2024

Geyria Barut van het Eijkhagen in Landgraaf won de Limburgse finale van Read2Me! en gaat op 1 juni in Utrecht de provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de voorleeswedstrijd voor brugklassers. Geyria heeft in 2022 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen, toen zat zij nog in groep 7. 

Interview met winnaar Geyria

Limburgse winnaars Read2Me! 2024

Voorlezen 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijd toont de bibliotheeksector aan dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar ook hartstikke leuk. Dit jaar is het de 31ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8. Dit jaar organiseerden 3.569 scholen een schoolwedstrijd. Vanuit Limburg hebben 220 scholen deelgenomen aan de wedstrijd. Dat zijn 43 scholen meer dan vorig jaar!

 

Foto's zijn gemaakt door Nose for photography. 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>