Datum

De winnaars van de Brabantse voorleeswedstrijden

Nationale Voorleeswedstrijd op 29 maart 2024

Bibi Cornelis van Basisschool Leander uit Sint Anthonis heeft op 29 maart 2024 de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen! Bibi las voor uit Het Werkstuk van Simon van der Geest. Volgens de jury was het heel fijn om naar Bibi te luisteren. “Ze heeft een mooie, lichte voorleestoon, maar weet ook de spanning goed over te brengen. Bibi neemt je echt mee in het verhaal.” 

2e en 3e werden Krijn Liefrink van Basisschool De Smelen uit Valkenswaard en Luc Hanssen van Basisschool 't Palet uit Heeswijk-Dinther.  

Vrijdagavond 29 maart 2024 vond de Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 plaats in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Acht voorleeskampioenen lazen aan het publiek en aan de jury voor uit hun favoriete boek. De jury, bestaande uit kinderboekenschrijver Jolanda Horsten, bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen en kinderboekenschrijver Jacques Vriens, had de moeilijke taak om drie winnaars te kiezen.   

Op woensdag 22 mei 2024 gaat Bibi Noord-Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd groep 7-8 in TivoliVredenburg in Utrecht.   

Read2Me! op 4 april 2024

Bo Bosters van het Rodenborch College uit Rosmalen heeft op donderdagavond 4 april 2024 de Brabantse finale van Read2Me! gewonnen. Bo las voor uit Het dodenhuis van Sarah Pinborough. Volgens de jury had Bo zich het fragment eigen gemaakt. "Bo maakte het hoofdpersonage levensecht. We hingen aan haar lippen." Tweede en derde werden Norah Platenburg van Schans uit Woudrichem en Marieke Roos van Gymnasium Bernrode uit Rosmalen.  

Donderdagavond 4 april vond de Brabantse finale van Read2Me! plaats in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voortgezet onderwijs. Tien lokale voorleeskampioenen lazen aan het publiek en aan de jury voor uit hun favoriete boek. In de jury zaten Margje Woodrow (schrijver), Emmy van Ruijven (schrijver, illustrator en mediathecaris ds. Pierson College) en Wim Staessens (directeur de Nobelaer). 

Op zaterdag 1 juni 2024 gaat Bo Noord-Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van Read2Me! in Castellum Hoge Woerd de Meern (Utrecht).   

De Pabo Voorleeswedstrijd op 8 april 2024

Denise Meulenbroeks van Hogeschool de Kempel in Helmond is de winnaar van de Brabantse finale van De Pabo Voorleeswedstrijd. Op maandagavond 8 april 2024 vond de Brabantse finale van De Pabo Voorleeswedstrijd plaats in PaRaDoX Tilburg. Denise las voor uit Kinderen met een ster van Martine Letterie. Volgens de jury wil je als luisteraar wel bij haar in de klas zitten: "Denise is technisch een goede voorlezer. Ze heeft goed gearticuleerd en een mooie tempowisseling." Denise gaat op 5 juni 2024 de provincie Noord-Brabant vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd in Utrecht.  

De jury bestond uit Ellen Berendsen (kinderboekenspecialist bij boekwinkel Gianotten-Mutsaers), Herman Horst (directeur bij de Bibliotheek Midden-Brabant) en Jolanda Horsten (kinderboekenschrijver). Frans van der Meer (Ferry van de Zaande) was de presentator en hij maakte er een gezellige avond van. 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>