Werken met vrijwilligers
Haal het beste uit de samenwerking
Hoe kunnen betaalde en onbetaalde medewerkers van bibliotheken elkaar versterken? Hoe blijven vakmanschap en kwaliteit gewaarborgd? En hoe draagt een goede samenwerking met vrijwilligers bij aan innovatie? Dit zijn vragen die wij veel horen vanuit bibliotheken en die we onder meer oppakken binnen het netwerkproject Bieb Lab Brabant. Vanuit dit project ontwikkelden we de VIB-scan, de Informatiebank Werken met vrijwilligers en publiceerden we onlangs de Longread Vrijwilliger en beroepskracht samen in the spotlight.
VIB-scan
Bij het werken met vrijwilligers zijn de volgende vijf thema’s van belang:
- Toekomstideaal
- Positie van de vrijwilliger
- Samenwerking
- Verantwoordelijkheden en kennis
- Processen
Cubiss heeft genoemde vijf thema’s gevat in de VIB-scan. VIB staat voor Vrijwilliger in Beeld en is natuurlijk met een knipoog naar de VIP, een Very Important Person. Met de VIB-scan breng je op een snelle en actieve manier in een kleine groep in kaart waar je organisatie behoefte aan heeft bij het maken of aanscherpen van het vrijwilligersbeleid. Na afloop ontvang je een kort adviesrapport met het verslag van de VIB-scan, de prioritering en een advies voor de aanpak.
Informatiebank
Na het inzicht volgt de actie. Dit bestaat uit een traject op één of meerdere van de vijf thema’s. Zo kan het zijn dat samenwerking tussen medewerkers en vrijwilligers een aandachtspunt is.
Het kan ook zijn dat de processen juist aandacht behoeven. Een voorbeeld hiervan is wanneer een organisatie in de praktijk al wel werkt met vrijwilligers, maar haar processen nog niet heeft beschreven of vastgelegd. Vaak krijgen wij vanuit bibliotheken de vraag naar goede voorbeelden van standaardprocedures, beleid en documenten. Deze voorbeelden hebben we verzameld op de onlangs gelanceerde Informatiebank Werken met vrijwilligers. In deze informatiebank vind je alles wat te maken heeft met het werken met vrijwilligers. Er zijn diverse word-documenten die gemakkelijk aan te passen zijn aan je eigen situatie.
‘Longread’ - Vrijwilliger en beroepskracht samen in the spotlight
Hoe kunnen beroepskrachten en vrijwilligers in bibliotheken samenwerken en elkaar versterken? En hoe werkt een goede samenwerking met onbetaalde medewerkers bij aan innovatie binnen de bibliotheek? In de longread Vrijwilliger en beroepskracht samen in the spotlight geeft Cubiss een leidraad voor wie zoekende is in het grijze gebied tussen betaalde en onbetaalde medewerkers. We belichten het onderwerp vanuit allerlei invalshoeken. Mis het niet!
Tot slot nog een link naar de actualiteit
Begin oktober verscheen het bericht uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken, dat de meeste mensen die in een asielopvang verblijven, graag willen werken, ook als vrijwilliger. Minister Asscher maakte begin oktober bekend dat hij de regels aanpast. Vanaf nu mogen vluchtelingen meteen vrijwilligerswerk doen, ook als zij nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven en ook als uitkeringsinstantie UWV de aanvraag voor vrijwilligerswerk nog niet heeft gecontroleerd. Zie het bericht in NRC. Wat verder opvalt in het onderzoek is dat een flink deel van de vluchtelingen graag vrijwilliger wordt, om zo de Nederlandse taal te leren. Dat is een mooie link naar de bibliotheek. Welke kansen zie je voor jouw bibliotheek?
Meer informatie? Ideeën? Neem contact op met Lonneke Jans.
Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (november 2016). Andere artikelen in deze nieuwsbrief zijn:
- De bibliotheek verandert. Veranderen uw medewerkers mee?
- Lessenreeks Mediawijsheid voortgezet onderwijs
- Sluit je aan bij het MediaPakt
- Talentontwikkeling met de MakersBuzz
- Help laaggeletterden uit hun isolement
- Ken uw doelgroep
- Educatieproducten met aandacht voor leesbevorderingen, mediawijsheid, literatuureducatie en leesplezier!